Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Vláda zaujme stanovisko k zahrádkářskému zákonu

Zahrádkářský zákon na vládě

Vláda bude dnes projednávat poslanecký návrh zahrádkářského zákona, o který Český zahrádkářský svaz usiluje již více 16 let a který má posílit postavení českých zahrádkářů ve společnosti, včetně ustanovení jejich veřejné prospěšnosti.

Pod zákon, na jehož přípravě se aktivně podílet i Český zahrádkářský svaz, se v Poslanecké sněmovně podepsalo 34 poslanců z ČSSD včetně premiéra Bohuslava Sobotky, 2 z KSČM a jedna poslankyně Úsvitu.  Cílem zákona je zamezit dalšímu rušení zahrádkových osad, které na mnoha místech ustoupily zejména tlaku developerských skupin. Zákon mj. stanoví, že obce, které se pro zrušení zahrádkových osad rozhodnou, mají zahrádkářům nabídnout jako kompenzaci náhradní pozemky v případě, že jimi v dané lokalitě disponují a nevyužívají je. Rovněž obsahuje ustanovení, že zahrádkářská činnost je veřejně prospěšná, což by mělo tisícům zahrádkářských spolků usnadnit mj. cestu k řadě dotačních titulů.

 „Jsme toho názoru, že zahrádkové osady do měst patří. Dokladem toho jsou zahrádky v západních státech, kde je nelikvidují, ale naopak zde dochází k jejich renesanci. Tlak developerských skupin i některých měst a obcí městských částí na likvidaci stávajících zahrádkářských osad je obrovský. Podle současné právní úpravy nejsme těmto tlakům schopni čelit, ani nejsme schopni vyplácet za odkup pozemků takové částky, jaké majitelé požadují,“ brání připravovanou legislativní úpravu předseda ČZS Stanislav Kozlík.

Zahrádkářský zákon však má i své kritiky. Proti se postavil Svaz měst a obcí, podle kterého není možné upřednostňovat jednu zájmovou skupinu před jinou. Zákon překvapivě podpořil Evžen Korec – majitel společnosti Ekospol, která patří mezi přední pražské developerské firmy. Udržovaná zahrádkářská kolonie je podle něj určitě lepší než zanedbaná plocha zarostlá náletovými stromy a keři. „Kompenzace zahrádkářům při zrušení osady jsou správné. Nesmí ale blokovat rozvoj města," sdělil svou výhradu úternímu Deníku. A právě hojně rozšířený názor, že zahrádkářské kolonie mohou blokovat rozvoj města, se snaží Český zahrádkářský svaz vyvrátit.

Jsme přesvědčeni, že zahrádkové osady do města patří. Rozhodně neblokují rozvoj města. Naopak v něm mají své neodmyslitelné místo.  Jsou skutečnými plícemi měst, působí jako protihluková a protiprachová bariéra, jsou účinnou přírodní klimatizační jednotkou. Naši členové se o tyto městu prospěšné plochy zadarmo starají a šetří tak i veřejné peníze, které by se jinak musely vynaložit například na údržbu parků.

Nezanedbatelná je rovněž role zahrádkových osad pro zdraví a odpočinek obyvatel měst. V případě dalšího rušení osad bude muset stát řešit zvýšené sociální a zdravotní potřeby lidí zejména důchodového věku, které jinak práce na zahrádce udržuje dlouho v dobré fyzické a psychické kondici. Opomíjet nelze ani další prospěšné činnosti českých zahrádkářů, jako je například aktivní práce s dětmi a bezplatné odborné poradenství pro širokou veřejnost. Osady jsou rovněž zdrojem vědomostí a manuální zručnosti dalších generací. I z těchto důvodů by právě zahrádky měly být i nadále nezbytnou součástí dalšího rozvoje měst.

Stabilitu a budoucnost českého zahrádkářského hnutí svým podpisem pod tímto zákonem podpořili poslanci:

Ladislav Velebný

ČSSD

František Adámek     

ČSSD

Adam Rykala     

ČSSD

Richard Dolejš     

ČSSD

Stanislav Huml     

ČSSD

Antonín Seďa     

ČSSD

Roman Sklenák     

ČSSD

Václav Klučka     

ČSSD

Igor Jakubčík     

ČSSD

Václav Votava     

ČSSD

Zdeněk Syblík     

ČSSD

Roman Váňa     

ČSSD

Jiří Zemánek     

ČSSD

Josef Novotný     

ČSSD

Markéta Wernerová     

ČSSD

Pavel Ploc     

ČSSD

Dana Váhalová     

ČSSD

Pavel Havíř     

ČSSD

Karel Černý     

ČSSD

Jiří Běhounek     

ČSSD

Pavel Kováčik     

KSČM

Bohuslav Sobotka     

ČSSD

Miroslava Strnadlová     

ČSSD

Jan Birke     

ČSSD

Josef Šenfeld     

KSČM

Jaroslav Foldyna     

ČSSD

Jiří Petrů     

ČSSD

Zuzana Kailová     

ČSSD

Jaroslav Krákora     

ČSSD

Jiří Koskuba     

ČSSD

Milan Urban     

ČSSD

Lubomír Toufar     

ČSSD

Pavel Holík     

ČSSD

Štěpán Stupčuk     

ČSSD

Ladislav Šincl     

ČSSD

Olga Havlová     

Úsvit

Marie Benešová     

ČSSD

 Děkujeme!
-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.