Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr

Výstavu Květy naladil ČZS do retrostylu 30. let

Ve čtvrtek 14. července se otevřely brány  Výstaviště v Lysé nad Labem, kde Český zahrádkářský svaz na tradiční výstavě Květy připomíná atmosféru 30. let minulého století. Tehdy vznikaly nejen první zahrádkové osady, jako odraz hospodářské krize, ale klasická díla tehdejší kinematografie. Vzpomínáte na romantický film Eva tropí hlouposti, kde Nataša Gollová lstivě usiluje o návod na unikátní růže továrníka Záhorského? Tak přesně do této doby vás přenese pojetí expozice českých zahrádkářů. 

Hlavní roli však i letos na výstavišti představují květy, jak ostatně napovídá celý název výstavy. Lilie, růže, jiřiny, denivky, begonie a další okrasné květiny od předních českých pěstitelů a šlechtitelů jsou k vidění v pavilonu B. V plném květu zde najdete i klasické stálice mezi balkonovými rostliny, zejména pelargonie a fuchsie. Na své si tentokrát v tematických koutcích přijdou i milovníci silných aut té doby. Příznivci Sokola zde najdou informační panely o tehdejším rozmachu a oblibě Sokola v ČR a ukázky dobového oblečení a krojů. 

O to, aby vám krása květů neuvadla a zachovala si svou pestrost po celé léto, se postarají bezplatné odborné poradny Českého zahrádkářského svazu. Chcete se zeptat, jak se správně starat o pnoucí růže tak, aby byly skvostem vaší pergoly? Co nejvíce podpoří muškáty v jejich růstu? Jak se účinně bránit všudypřítomným mšicím? Přijďte se zeptat zástupců specializovaných základních organizací, které se těmto druhům věnují a budou se na výstavě prezentovat. K pohodové návštěvě expozice ČZS přispěje i tradiční vinařský koutek s nefalšovanou živou cimbálovou muzikou.

Amatérští floristé vytvoří kytice á la 30. léta

V pátek 15. července se na Výstavišti v Lysé nad Labem rovněž můžete podívat na tradiční finále floristické soutěže ČZS „Staň se hvězdou floristiky“, kde budete mít mimořádnou možnost porovnat, jaké byly a jsou trendy v aranžování. V doprovodné části zhlédnete práci profesionálních floristů. Letošní finále bude stejně jako hlavní expozice připravené v retrostylu 30. let minulého století.

Finalisté budou tvořit z lučních a letních květin dekorace, které budou odpovídat době 30. let minulého století, tak, jak ji známe z černobílých filmů. Všichni soutěžící mají letos jeden společný úkol, a sice vytvořit kulatou kytici pro paní továrníkovou. Žáci od 12 do 15 let budou dále vytvářet květinový náramek na ples a junioři od 15 do 18 a senioři nad 18 let dárkový koš pro hlavní hvězdu české meziválečné kinematografie - Adinu Mandlovou.

Porota bude hodnotit nejen originalitu květinových aranžmá, jejich vyváženost a technické provedení, ale i jejich odolnost v čase. Jednotlivé dekorace totiž musí vydržet v plné kráse nejméně tři dny.

-zj-

FOTOGALERIE:

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.