Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr

Vybrali jste si svého vinaře?

Chardonnay Petra Novotného z Čejkovic rozhodně stojí za ochutnání. Na Celostátní výstavě vín ČZS v Břeclavi se tento vinař stal šampionem výstavy a odnesl si i Cenu ministra zemědělství ČR ing. Mariana Jurečky.

Návštěvníci výstavy mohli ve dnech 28. a 29. května v břeclavském Kulturním domě Na Obecní vybírat z více než 1900 vzorků vín, které dodali moravští, čeští, slovenští, maďarští a rakouští vinaři. Milovníci vína tak měli jedinečnou příležitost porovnat kvalitu vín malých vinařů s nabídkou velkoproducentů.

Šampionem bílých vín, dekorovaným Cenou senátora ing. Jana Hajdy, se stal Muškát moravský z Vinařství u Kostela z Polešovic. Mezi červenými víny byl degustátory nejlépe hodnocen Merlot ing. Petera Malíka ze slovenských Šuran, který byl odměněn cenou hejtmana jihomoravského kraje JUDr. Michala Haška. Z růžových vín si nejvyšší hodnocení a Cenu starosty města Břeclavi ing. Pavla Dominika odneslo Rosé ing. Jana Stávka z Němčiček.

Své favority vybírali i samotní zahrádkáři. Šampionem speciálních vín a držitelem Ceny předsedy ÚS Břeclav JUDr. Pavla Rusa byl vyhlášen Tokajský výběr Alexandra Kovácse ze slovenského Tešedíkova. Speciální ocenění si zasloužila i vína produkovaná členy Českého zahrádkářského svazu. Cenu předsedy ČZS Stanislava Kozlíka tak získal přítel ing. Antonín Kňourek z Březí za vzorek Ryzlinku vlašského.

Na výstavě dominovala vína ročníku 2015. Bílých vín se sešlo 1244 vzorků a červených 540 vzorků. Růžových vín a klaretů dodali vinaři 120 vzorků.  Akce se zúčastnilo 846 vinařů z Moravy, Čech, ale i Slovenska, Rakouska a Maďarska. Nejvíce vzorků (26) dodalo Vinařství sv. Florian Bzenec.

Mimořádnou akci, která se koná na území ČR pod taktovkou Českého zahrádkářského svazu jednou za čtyři roky, podpořili ministr zemědělství ČR Marian Jurečka, Jihomoravský kraj, město Břeclav a Vinařský fond. Děkujeme břeclavským organizátorům, všem příznivcům a sponzorům za přípravu této akce. Místopředsedovi Senátu PČR Zdeňku Škromachovi, senátorovi Janu Hajdovi a místostarostovi Břeclavi Zdeňkovi Urbanovi i za osobní účast na této akci a podporu aktivit českých zahrádkářů.

-zj-

obr
Předseda ČZS Stanislav Kozlík (uprostřed) se senátory Janem Hajdou (vlevo) a Zdeňkem Škromachem.

 


Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.