Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Flora letos složí poctu nejen prvním květům, ale i Karlu IV.

Zahrádkáři složí poctu Karlu IV., zakladateli vinic, chmelnic a sadů

Letošní jarní zahradnická výstava Flora v Olomouci (21. – 24. dubna) se ponese v duchu největšího Čecha. Do časů krále vlasti Karla IV. přenese návštěvníky také expozice České zahrádkářského svazu (ČZS) v pavilonu „C“ nazvaná: Byl Karel IV. první český zahrádkář?, která představí tohoto panovníka jako skutečného evropského průkopníka šlechtění a pěstování.

Díky interaktivnímu pojetí expozice nahlédnou návštěvníci do časů, kdy nastal rozkvět vinařství, neboť právě Karel IV. nechal do Čech přivézt révu z Burgundska a Porýní. Kromě vína ale podporoval i výsadbu chmele a stál u zrodu sadařství. Pěstování ovoce se právě za jeho vlády rozšířilo z klášterních zahrad do české krajiny. Málokdo také tuší, že Karel IV. byl i velký popularizátor švestek. Ne nadarmo se proto ještě dodnes říká na mnoha místech švestkám karlátka či kadlátka. Karel IV. má dodnes velký obdiv u celé populace nejen tuzemských pěstitelů, a tak není žádným překvapením, že jeho jméno nese i populární odrůda českého česneku od firmy SEMO.

Po úspěchu rodokmenů jablek a vinné révy představí Český zahrádkářský svaz na jarní Floře rodokmen švestek, který dokumentuje vývoj tohoto ovoce v průběhu staletí. Vzpomínka na Karla IV. se prolne celou expozicí, návštěvníky přivítají tematické kulisy i řada tradičních i nečekaných zastavení, včetně živé obrazárny, kterou budou tvořit sami návštěvníci. „Kromě bohatého sortimentu cibulovin a jarních květin se budou moci návštěvníci v instalované fotokoutku zvěčnit v roli Karla IV. a jeho manželky Elišky,“ slibuje nevšední zážitek architekta expozice ČZS Pavlína Švecová.

O příjemnou atmosféru se postará cimbálová muzika a vinařský koutek. Čeští zahrádkáři mysleli i na ty, kteří se na své zahrádce potýkají se škůdci a chorobami. Na jejich dotazy zde budou zdarma po celou dobu výstavy odpovídat rostlinolékař Jaroslav Rod a pomolog Alois Soukup. Zájemci si zde budou moci sjednat roční předplatné časopisu Zahrádkář za mimořádně výhodných podmínek. Každý nový předplatitel časopisu (roční předplatné 336 Kč) získá zdarma samozavlažovací truhlík Mareta v hodnotě 250 Kč. K dispozici budou i další výrobky od firmy Plastia za snížené ceny.

V rámci jarní Flory vyhlásil Český zahrádkářský svaz také každoroční soutěž středních škol a učilišť v tematickém aranžování expozic. V prostorách pavilonu „C“ se také uskuteční jedno kolo floristické soutěže, ve které budou děti vytvářet floristické dekorace. 

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.