Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Předsedkyně ERÚ zavítá mezi zahrádkáře. Skončí obavy ze změn tarifů elektřiny?

Předsedkyně ERÚ Vitásková navštíví zasedání RR ČZS

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková v sobotu 19. března navštíví zasedání Republikové rady ČZS, kde bude zástupcům českých zahrádkářů z celé České republiky odpovídat na dotazy týkající se případných změn plateb za elektřinu.

Návrh nové tarifní struktury mj. předpokládal, že zcela zanikne tzv. víkendový tarif (výhodná sazba o víkendech, dražší v pracovní dny), který využívali především lidé, věnující se o víkendu svým koníčkům. Přechod na jednotarifní sazbu by pro mnohé znamenal zvýšení účtů za elektřinu o několik tisíc korun ročně.

Podle navržených změn by si nejvíce za odběr elektřiny připlatili ti, kteří mají vysoký jistič a nízkou spotřebu, tedy například kutilové, příležitostně využívající cirkulárku, nebo samostatně žijící důchodci. 

Vitásková úpravy, které by ohrozily drobné spotřebitele, odmítla. Vyhlásila veřejný konzultační proces, do kterého se mohla zapojit široká veřejnost a po podrobných analýzách i odmítavých reakcích se dokonce koncem února rozhodla rozpustit expertní tým, který nové tarify připravoval. Oznámila zároveň, že nové tarify v navržené podobě od roku 2017 platit nebudou. Úřad podle ní tarifní strukturu přepracuje. 


obr
Předseda ČZS Stanislav Kozlík: víkendový tarif potřebujeme, jsme národem kutilů. Na navrženou změnu tarifů by doplatili zejména aktivní senioři.

Na rizika představeného návrhu upozorňoval od počátku i předseda ČZS Stanislav Kozlík, který navržené změny důrazně odmítl, neboť by tvrdě dopadly zejména na sociálně slabé skupiny obyvatel a ohrozily například i seniory, kteří se věnují aktivnímu odpočinku.

Předložená tarifní struktura jde proti těm, kteří mají malou spotřebu a potřebují jednou za čas například nařezat dříví na zimu a mít tedy vyšší jistič," vzkázal mj. autorům návrhu předseda ČZS v diskusním pořadu „Máte slovo“ Michaely Jílkové.

Již po skončení tohoto pořadu předsedkyně ERÚ uvítalanávrh předsedy ČZS Stanislava Kozlíka, aby o nutnosti změn informovala přímo na setkání zástupců územních sdružení ČZS 19. března a zároveň si vyslechla i připomínky a názory zástupců členů ČZS. Vzhledem k aktivitám i věkové struktuře by totiž členové ČZS patřili ke skupinám obyvatel nejvíce postižených změnami tarifů.

Republiková rada ČZS je nejvyšším orgánem svazu. Tvoří ji zástupci územních sdružení, kteří reprezentují zhruba 140.000 členů Českého zahrádkářského svazu z celé České republiky.

Pokud nejste členem RR ČZS, a přesto byste se chtěli předsedkyně ERÚ na změny tarifů zeptat, napište svůj dotaz na e-mail: jankovicova@zahradkari.cz  

O výsledku diskuse z 19. března budeme informovat na těchto stránkách.

-zj-

TZ ERÚ k účasti předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové  

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.