Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Stolek pro oddávajícího zahrnuje i vrchní litou skleněnou desku

ČZS má svou zástupkyni na Děčínské kotvě

Mistrovství floristicky ČR Děčínská kotva má za sebou první soutěžní den a floristé první tři úkoly. Mezi devíti soutěžích v kategorii seniorů skvěle bojuje i architektka výstav Českého zahrádkářského svazu a profesionální floristka Pavlína Švecová. 

Rodným krajem Pavlíny je sklářská oblast Jablonecka v severních Čechách. A protože hlavním mottem letošního ročníku je Svatba ve staré továrně, není překvapením, že ústředním motivem jejích prací bylo sklo.

V prvním úkolu měli soutěžící vytvořit květinovou dekoraci stolu pro oddávajícího při svatebním obřadu ve staré továrně. Základ stolku vytvořila Pavlína z historických dřevěných sklářských forem, které navzdory svému industriálnímu původu dokáží připodobnit atmosféru kostela. Stolek doplňují vázy, vyfoukané v těchto formách speciálně pro tuto příležitost. Střed stolku je vyplněn drobnými sklářskými střepy, které vznikají jako odpadní materiál při sklářské výrobě. V návaznosti na svatební obřad představují nedílnou součást každodenního života. Pro někoho mohou být zbytečností, pro jiného jsou znamením fungujícího celku.

Deska stolu byla vyrobena z ručně litého skla. Vnitřní pohledové deformace a výsledná struktura charakterizují jedinečnost a originalitu díla. Květiny kopírují tvar jednotlivých dřevěných forem.

Dekorace na prstýnky je rovněž vytvořena z poloviny sklářské formy. Zdobena je chryzantémami, které jsou ve své domovině považovány za symbol věčného života. V českých zemích jsou chryzantémy navzdory jejich pestrosti a univerzálnosti považovány téměř výhradně za smuteční květiny. Aranžmá se pokouší tento předsudek pozměnit s využitím kontrastu svatebního obřadu a prostředí staré továrny, tedy nového začátku, který vzniká na základech zašlé slávy.

obr
Kytice se stává přímou součástí nevěstiných slavnostních šatů

V dalším úkolu měli soutěžící vytvořit svatební kytici či dekoraci do ruky či na ruku a představit nějaký inovativní prvek či techniku. V tomto případě Pavlína vytvořila dlouhou rukavičku pro nevěstu tvořenou stovkami skleněných korálků, které propojila transparentním silikonovým vláknem s dostatečnou pevností. Materiál je tak zcela bezpečný, pohodlný a finální dekorace tvarově přizpůsobitelná.

Zvolená technika propojuje elegantní doplněk svatebních šatů – rukavičku s klasickou kyticí, která se tak stává přímo součástí nevěstiných svatebních šatů. Vzor rukavičky evokuje české krajky a ve spojení s drobnými skleněnými korálky představuje něžnost, křehkost i tradici. Barevná kompozice vyvolává zároveň pocity nového začátku. Je laděna do svěžích zeleno-bílých odstínů s využitím květů chryzantém. Ústřední motiv zde zastupují drobné lístky kapradiny, jejichž rezavá barva koresponduje s prostředím staré továrny, kterému povětšinou dominují podobné barevné tóny.

Mistrovství českých floristů budeme samozřejmě sledovat i ve čtvrtek, kdy soutěžící čeká poslední úkol, a sice vytvořit před vraty staré továrny prostorové květinové aranžmá určené do exteriéru. Vyhlášení výsledků se uskuteční ve čtvrtek večer a zveřejníme je i na našem webu.

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.