Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Do osady Malina postupně zavítalo více než sto návštěvníků.

Otevíráme se okolnímu světu

„Vyhnali jsme Zimu z naší kolonie, postavili májku, oblékli malé čarodějnice, našli všechny čarodějovy poztrácené klobouky a získali odměnu v podobě zlatých mincí. Také jsme si poslechli písničky harmonikářky Terezky a naučili se břišní tance od krásné tanečnice Anny. Opékali jsme špekáčky…“To vše za účasti více než stovky návštěvníků, kteří přišli do ZO ČZS Kraví Hora v Brně 30. dubna oslavit Filipojakubskou noc.  Co přilákalo veřejnost na akci zahrádkářů? a je opravdu třeba bát se otevřít branky osad? To vše se dozvíte v pokračování příspěvku, který nám zaslali členové ZO ČZS Malina na Kraví hoře v Brně.

Od roku 2013 je milým zvykem, že se veřejnosti jinak uzavřená zahrádkářská osada Malina, několikrát do roka otevře. Nejen že je možné se po osadě projít a nahlédnout takzvaně za plot, ale Den otevřených dveří je vždy doprovázen příjemným programem pro místní i příchozí bez rozdílu věku.

Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy v rámci oslavy Filipojakubské noci 30. dubna vystoupila harmonikářka Terezka Škrháková s písničkami pro děti i dospělé. Tanečnice Anna zatančila – jako správná divoženka – břišní tance kolem hořícího ohně, které jsme si s ní mohli i vyzkoušet. Děti pomocí hrkaček, chřestidel a bubínků vyhnaly zimu z osady i celého kraje. Postavila se májka... Kdo chtěl, pochutnal si na špekáčcích, výborné kávě, ke které mohl přikousnout skvělé domácí buchty a štrúdly. A přišel i kouzelník... :-)

Nečekaným překvapením byla návštěva ira Owena, který o akci ani o Malině nic nevěděl, „šel zkrátka jen tak okolo“ na vycházku. Bavil pak u ohně společnost až do půlnoci irskými písněmi.

A tak by to asi mělo být, lidé by se měli potkávat i jinde než jen v kruhu rodiny, práci nebo obchodech. V dnešní přetechnizované a odcizené době jsou taková „obyčejná setkání“ více než potřebná. Protože vím, že takovou hnací silou těchto akcí je tajemnice zahrádkářské osady Jiřina Kristová, zeptala jsem se jí na pár otázek.

Ino, jak tě napadlo přijít s nápadem Otevřených dní na Malině?

“Zvenčí” jsou neustále vyvíjeny tlaky na zrušení naší zahrádkářské osady. Prý by byl potřebnější spíše park nebo baseballové hřiště. Já osobně si myslím, že zahrádkaření je stejně dobrá činnost jako poflakování se po parku :o) anebo jakýkoliv sport. Proto jsem se rozhodla ukázat lidem, že mít zahrádku je prima, obzvláště,  když se nachází v samém srdci města. Aby k nám lidé mohli přijít, vymyslela jsem dny otevřených dveří.

Kolik takových akcí se už v osadě uskutečnilo?

V roce 2013 to byla jedna akce, v roce 2014 dvě a letos proběhla zatím jedna a tři nás ještě čekají. Myslím si, že více bych jich už v jednom roce nezvládla zorganizovat.

Jaká bývá na těchto akcích účast?

Účast se různí - podle ročního období - v loni v létě při dni otevřených dveří byl velmi nabitý program - přednáška, výtvarná dílna pro děti, dva koncerty, tak je jasné, že lidí přišlo víc - můj odhad je 300. Na letošní Filipojakubské noci byla účast přes 100 lidí.

Jak tuto činnost hodnotí místní – tedy samotní zahrádkáři?

Uff, tahle otázka je docela těžká. K mé velké radosti se do první letošní akce zapojilo kolem deseti zahrádkářů. Bez jejich pomoci by byla akce velmi chudá, ostatní se aspoň zúčastnili, a doufám, že se dobře bavili. Ale abych byla upřímná, velmi mě mrzí reakce některých našich členů - že každý návštěvník může být potencionálním zlodějem. Nezaznamenala jsem totiž žádný nárůst vandalismu či krádeží po dnech otevřených dveří.

Chystáš se v této aktivitě dále pokračovat? A pokud ano, co máš v plánu?

Určitě chystám - v plánu mám připojit naši kolonii k celoevropskému Víkendu otevřených zahrad, potom oslavit začátek školního roku, a stejně jako loni, uzavřít sezonu na zahrádce halloweenskou veselicí :o).

Pár otázek jsem položila i několika zúčastněným z řad veřejnosti, kteří u zahrádkářů Filipojakubskou noc oslavili.


Jste tu poprvé? Jak jste se o akci dozvěděli? Líbí se vám tu?

D. M. (39 let) - Jsme rádi, když můžeme s dětmi něco společně zažít. A kde už si v dnešní době člověk může jen tak opéct špekáček nad opravdovým ohněm :-). O akci vím od své ženy. Ta u nás doma „organizuje“ zábavu. Je to tu fajn.

V. B. (10 let) - Ne ne, chodíme sem s mamkou pravidelně. Takže o akci vím přes mamku. Je to tu super. Tentokrát jsem si úplně nejvíc užila ty domácí koláče, protože mamka na pečení nemá čas (smích).

I. R. (35 let), T (2 roky) - Jsme tu potřetí. O Malině vím od známé, které sem chodí na akce pravidelně. Je to tu bezva pro děti - hezké prostředí. Člověk tu zjistí, jak je svět malý - potkala jsem tu známé, které jsem neviděla ani nepamatuji… Malý si hodně užil jídlo a taky břišní tanec, to ho úplně dostalo…

J. D. (40 let) - O akci vím od Iny a z Facebooku. Mám ráda komunitní způsob života, takže se akcí na Malině pravidelně účastním. Loni jsem tu dokonce vedla výtvarný workshop pro děti. Zahrádky v centru jsou dobré, i když já sama bych asi vzhledem k velkému vytížení starost o zahrádku nezvládla, ale je super, že v centru města něco takového je.

Fotografie z akce najdete ZDE


Jindřiška Mikešová -zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.