Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Představili jsme stovky tulipánů a narcisů.

Expozice ČZS na jarní Floře zaujala

Expozice Českého zahrádkářského svazu  „Zahrádka dá smysl vašim smyslům“, získala na jarní etapě zahradnické výstavy Flora Olomouc 1. místo v kategorii největších výstavních prostor (nejlépe řešená expozice). 

Samotní návštěvníci oceňovali hravost, lehkost a interaktivní pojetí. "Chtěli jsme ukázat, že všechny smysly spolu úzce souvisí a že právě v prostředí zahrádky mohou lidé své smysly využívat opravdu naplno,“ komentovala vznik expozice architektka výstav ČZS Pavlína Švecová. 

Atmosféru jara podtrhovaly velkoformátové fotografie vztažené k pěti lidským smyslům a rovněž několik zastavení, kde si návštěvníci mohli přímo vyzkoušet, jak jejich smysly reagují. Na prvním zastavení je čekaly vonné váčky se skrytým obsahem, který měli návštěvníci identifikovat podle charakteristické vůně. Poslední z nich přitom dokázal zkřivit obličej u většiny kolemjdoucích. " To jsem si tedy dal," smál se Jirka z Olomouce a zhluboka vydechoval. Tak tohle jsem poznal spolehlivě, ten poslední pytlík je pepř!" smál se a varoval tak předem ostatní. 

Na dalším zastavení si vyzkoušel jak těžké je poznat po hmatu semínka několika rostlin. U panelu zvuků si mohli lidé otestovat, zda poznají hlasy různých pěvců, například sýkory, hrdličky či pěnkavy. O kousek dál na různě barevných stěnách visely police s živými květy. Procházející se tak mohli podívat, jak spolu ladí různé barvy a o kousek dál se přesvědčit, že i zrak lze někdy lehce oklamat. Expozice ČZS byla zakončena pěkně zostra, a to popisem a představením několika zvláště pálivých papriček.  Na fotografie z expozice se můžete podívat ZDE. Reportáž z jarní Flory můžete zhlédnout ZDE.

Předseda ČZS Stanislav Kozlík předává ceny v soutěži středních škol.

Řada dětí si z prvního výstavního dne odnášela i drobné propagační předměty ČZS. Stačilo pouze odpovědět na pár jednoduchých otázek v malém testu, kterým jsme chtěli zjistit, jak jsou na tom české děti se svými znalostmi.

Překvapivě nejvíce problémů dělalo dětem sestavit správné pořadí, ve kterém dozrávají určité druhy, konkrétně rajče, jahoda a jablko. „Na rozdíl od podobných testování v jiných státech jsou české děti ještě schopny správně odpovědět, že brambora roste v zemi. Je však zřejmé, že možnost koupit si sezónní ovoce a zeleninu nepřetržitě během celého roku děti mate.  I ty starší děti kolem 15 let tak mají skutečně problém stanovit, kdy jaké ovoce  a zelenina dozrává. O poznání jistější si byly v této otázce děti, které chodí s rodiči či prarodiči na zahrádku,“ zhodnotila průběžné výsledky testování mluvčí ČZS Zdeňka Jankovičová. 

První den výstavy se uskutečnila i každoroční soutěž středních škol a učilišť v tematickém aranžování expozic. První místo získala Střední škola sociální péče a služeb Zábřeh, na druhém místě skončila Střední odborná škola a střední odborné učiliště Kelč a jako třetí Střední odborná škola a střední odborné učiliště služeb ve Velkém Újezdu. Ceny za skvělé výkony předal soutěžícím přímo předseda ČZS Stanislav Kozlík.

Na jarní Floře byl v pavilonu C umístěn tradičně i stánek časopisu Zahrádkář, kde si návštěvníci mohli za výhodných podmínek sjednat jeho předplatné. Každý, kdo si na místě předplatil časopis na jeden rok za 336 Kč, získal zdarma novinku na trhu - balení hnojiva Rokosan 1 kg, které umožňuje pěstování v BIO kvalitě.

-zj-


obr
Interaktivní expozice ČZS na jarní Floře Olomouc vzbudila u návštěvníků velký zájem.
Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.