Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Lektorka kurzu Pavlína Švecová nešetřila radami, ale ani chválou.

Rosteme a rozkvétáme

Nové vedení Českého zahrádkářského svazu, vzešlé z podzimních voleb, pokračuje v přeměně svazu v moderní spolek, jenž cílí na podporu komunit i větší atraktivitu pro mladší ročníky. Prvním projektem, který má ukázat novou tvář českých zahrádkářů, se stal Floristický kurz ČZS uspořádaný v Praze a v Olomouci.

Odborný kurz vedla floristka Pavlína Švecová, která je zároveň hlavní architektkou velkých výstavních expozic ČZS. „Dámy byly úžasné, všechny mají talent, fantazii, cit pro detail a jsou zručné. Věřím, že spolupráce s nimi bude přínosná pro obě strany a sejdeme se při dalších, třeba i tematických kurzech, ale i při tvorbě expozic na výstavách ČZS,“ zhodnotila průběh kurzu Švecová.

Dvoudenní školení bylo zaměřeno na tvorbu kytic, konstrukcí, použití materiálů a suchou vazbu a bylo složeno z teoretické i praktické části. „Pracujeme s dětmi a tvorba dekorací patří mezi ty dražší záliby, děti ale učí estetice, harmonii i trpělivosti. Oceňujeme proto, že nám Pavlína ukázala i dekorace, které jsou běžně dostupné, levné a přitom udělají velkou službu,“ řekla Vlasta Čablová z Holešova.

Účastnice kurzu si vyzkoušely několik používaných technik. Zvládly vazbu několika druhů kytic, tvorbu věnce a dalších konstrukcí.  Základní úchopy a techniky si floristky zkoušely na umělých květinách a poté přešly na přírodní materiály. Svými výtvory se mohly pochlubit i svému okolí, protože všechny výrobky si odvážely domů.

„Snažili jsme se kurz nastavit tak, aby z něj profitovaly nejen samotné účastnice, ale aby dopad těchto školení byl co nejširší. Do kurzu se přihlásilo 16 žen, které by po zdárném složení zkoušky v srpnu měly vést pokračující kurzy ve svém regionu a předat tak nabyté zkušenosti dál,“ uvedla Zdeňka Jankovičová z organizačního oddělení ČZS.  Do kurzů se tak časem budou moci zapojit další členové svazu z celé České republiky, ale i další zájemci z řad veřejnosti a čerpat z něj budou i děti a mládež při akcích pořádaných ČZS.

-zj-

 

obr
Skvělé výkony, veselá nálada i bezva parta - to vše patřilo ke Floristickému kurzu ČZS - zde účastnice kurzu v Praze. Děkujeme členům ZO Skalka za pronájem sálu a mimořádnou péči v průběhu kurzu!
Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.