Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Ukázka jedné z výsledných prací.

Školíme nové floristky pro Čechy a Moravu

Kurz floristiky ČZS měl v pátek 20. března svou premiéru na Výstavišti Flora v Olomouci. V pavilonu E se členky ČZS z Moravy se zájmem o floristiku a aranžování zúčastnily dvoudenního odborného kurzu zaměřeného na vazbu kytic a tvorbu dekorací.

V teoretické části se dámy formou přednášek a prezentací seznámily se základy estetiky, materiály používanými při tvorbě dekorací, technikou vázání kytic, tvorbou věnců, vypichovaných dekorací či principy suché vazby.

Po teoretické přípravě je čekala praktická část. Probíhala pod pečlivým dohledem profesionální floristky Pavlíny Švecové, která je rovněž architektkou všech výstav pořádaných Ústředím ČZS. Cennými radami přispěl v roli asistenta i Josef Sechovec, který působí u firmy Bellfleurs. 

„Dámy byly úžasné, všechny mají talent, fantazii, cit pro detail a jsou zručné. Věřím, že spolupráce s nimi bude přínosná pro obě strany a sejdeme se při dalších, třeba i tematických kurzech, ale i při tvorbě expozic  na výstavách ČZS,“ zhodnotila dvoudenní akci Pavlína Švecová.  

Účastnice kurzu si vyzkoušely několik používaných technik. Zvládly vazbu několika druhů kytic, tvorbu věnce a dalších konstrukcí.  Svou prací se mohly pochlubit i svému okolí, protože všechny výrobky si odvážely domů. „Snažili jsme se kurz floristiky nastavit tak, aby z něj profitovaly nejen samotné účastnice, ale aby dopad těchto školení byl co nejširší. Absolventky by měly po zdárném složení zkoušky v srpnu vést pokračující kurzy ve svém regionu a zprostředkovat tak nabyté zkušenosti členům ČZS, ale i dětem a mládeži,“ uvedla Zdeňka Jankovičová z organizačního oddělení ČZS.

Stejný kurz pro zájemkyně z Čech se kurz uskuteční ve dnech 27. – 28. března v Praze.

-zj-  

obr
Chvíle soustředění před praktickou částí.
Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.