Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

Osvobození od správních poplatků

Český zahrádkářský svaz je jako spolek (občanské sdružení) osvobozen od správních poplatků za ověření stejnopisu, opisu, kopie ze spisů, rejstříků, záznamů z evidencí a listin, dále je osvobozen od poplatků za ověření podpisu nebo otisku razítka podle zákona č. 634/2014 Sb. Podmínkou osvobození je, aby prováděný úkon souvisel s činností, pro níž byl spolek založen.

Správní poplatky jsou upraveny zákonem č. 634/2004 Sb. Podle § 8 odst. 4 tohoto zákona jsou vedle osob a úkonů uvedených v odst. 1 a 2 osvobozeny i další osoby nebo úkony, a to v rozsahu stanoveném v sazebníku.

Podle sazebníku uvedeného v příloze citovaného zákona v Položce 4 se poplatky mj. vybírají za
"a) ověření stejnopisu, opisu, kopie nebo výpisu z úředních spisů, ze soukromých spisů, z rejstříků, z registrů, z knih, ze záznamů, z evidencí, z listin nebo z dalšího písemného a obrazového materiálu"

V Položce 5 se poplatky mj. vybírají za
"a) ověření podpisu nebo otisku razítka na listině nebo na jejím stejnopisu.

V obou případech jsou u položek č. 4 a č. 5 podle dodatků č. 2 ke každé z těchto položek mj. osvobozena i ....občanská sdružení..., souvisí-li prováděné úkony s činnostmi, pro níž byly tyto subjekty zřízeny.

Český zahrádkářský svaz a jeho organizační jednotky byly zřízeny podle zák. č. 83/1990 Sb. jako občanská sdružení. Podle odst. 1 § 3045 nového občanského zákoníku se bývalé občanské sdružení ČZS považuje za spolek a podle odst. 2 se jeho organizační jednotky způsobilé jednat svým jménem považují za jeho pobočné spolky.

V tomto smyslu se na ně, jako na subjekty bývalých občanských řízení, vztahuje osvobození od správních poplatků ve smyslu § 8 odst. 4 zákona č. 634/2004 Sb. podle Položek sazebníku č. 4 a č. 5.

Podotýkám, že těmito ustanoveními se řídí i příslušné úřady při ověřování podpisů a dokumentů v Praze.


JUDr. Ladislav Labuta
místopředseda Českého zahrádkářského svazu, z.s.
a předseda právní komise ČZS
Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.