Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Zahrada Pošumaví zprostředkovala návštěvníkům barvy a vůně letošního podzimu

Zahrada Pošumaví sklízela obdiv

„Krása, krása, krása,“ s takovýmto obdivem se vyjádřila senátorka JUDr. Jiřina Rippelová o výstavě ovoce, zeleniny a květin Zahrada Pošumaví, která se na přelomu září a října uskutečnila v Klatovech. Na ploše téměř 500 m2 se letos představilo 84 vystavovatelů s 1709 exponáty.

Výstava byla již popáté koncipována jako akce nadregionální a mezinárodní. Velký zájem vzbudila expozice zahrádkářů z německého Chamu. Nově se mohli návštěvníci seznámit i s prací Českého včelařského svazu. Mimořádný zájem dospělých návštěvníků vzbudila odborná poradenská služba, která byla k dispozici po celou dobu výstavy.

obr
Senátorka JUDr. Jiřina Rippelová, Monika Korbová a ředitel ústředí ČZS Ing. Ivan Branžovský

Organizátoři výstavy reagovali na letošní neúrodu jablek a připravili celou akci tak, aby bylo na první pohled zřejmé, že vystavená jablka patří k rezistentním odrůdám. „Právě takovéto odrůdy je nutné pěstovat,“ uvedl Ing. Josef Novotný z pořádajícího územního sdružení ČZS Klatovy.

Zahrada Pošumaví však není pouhou přehlídkou výpěstků našich zahrádkářů, ale i soutěžním kláním pěstitelů. O ocenění Jablko Klatovska se letos ucházelo 22 exponátů od 12 pěstitelů z devíti základních organizací. Prvenství si odneslo jablko odrůdy Rubín Ing. Jana Hinterholzingera ze ZO Domažlice, 2. místo patří odrůdě Gloster Ing. Jaroslava Běla ze ZO Přeštice a 3. místo jablku Melrose od stejného pěstitele. Své vítěze zná i 14. ročník výtvarné soutěže dětí na téma Naše zahrádka.

Organizátoři Zahrady Pošumaví dokázali přilákat na 1700 návštěvníků a mile překvapili všechny generace příchozích. K návštěvníkům patřila i výše zmíněná senátorka Rippelová, která, jak sama přiznala, se nedávno také zařadila do velké rodiny zahrádkářů. “A nelituji. Protože poznávám, že mít zahrádku je radost,“ uvedla senátorka. Je podle ní obdivuhodné, co dokáže lidská šikovnost. „A zahrádkáři z Klatov mě o své šikovnosti přesvědčují již několik let,“ zdůraznila senátorka.

Její osobní popis letošní výstavy si můžete přečíst níže.

 

Kulturní dům se proměnil v rozkvetlou a krásně vonící zahradu

Je obdivuhodné, co dokáže lidská šikovnost. A zahrádkáři z Klatov mě o své šikovnosti přesvědčují již několik let.

Tradiční zahrádkářská výstava má ve svém záhlaví už třiadvacátý ročník. Ale Zahrada Pošumaví, na které se prezentují zahrádkáři z organizací z Klatovska, Domažlická a Plzeňska, se letos konala v Klatovském kulturním domě již popáté. A to, co se říká o víně - čím starší, tím lepší - do puntíku platí i o zmíněné výstavě.

Krása, krása, krása. Jen tak se dá vyjádřit to, co bylo během čtyři dny trvající výstavy k vidění. Na plochu pěti set metrů čtverečních se organizátorům podařilo vtěsnat neuvěřitelné množství exponátů, přesně 1703. Samozřejmé převažovalo ovoce a zelenina, ale nechyběly ani květiny, či vkusná dekorace.

Nakolik je složité, aby se lidem, a to nejen zahrádkářům, předvedli šikovní pěstitelé, výborní dekoratéři a lidé s citem pro práci na zahrádce? „Vystavovali tu pěstitelé ovoce Václav Černý z Čižič na Plzni jihu, Pavel Sedláček ze Spáleného Poříčí: Nechyběli místní zahradníci Antonín Papež z Klatov a Dana Papoušková z Tajanova. Návštěvníci si mohli nakoupit česká jablka odrůdy Šampion, Spartan a Selena za velmi příznivé ceny. Stejně tak švestky pěstované ve Spáleném Poříčí. A také český med," prozradil Ing. Josef Novotný z Českého zahrádkářského svazu územního sdružení v Klatovech, který měl na organizování této krásné výstavy lví podíl.

Od pátku až do pondělí toho bylo opravdu hodně k vidění. Velký sál kulturního domu v Klatovech se proměnil v jednu velkou rozkvetlou a krásně vonící zahradu. Stoly se prohýbaly pod jablky nejrůznějších odrůd, nechyběly ani kuriózní výpěstky, například brambora ve tvaru sedícího beránka. Do práce prezentující jednotlivá územní sdružení zahrádkářů se často zapojily i děti ze škol a školek, třeba ozdobenými dýněmi, nebo dekoračními věnci.

Samozřejmě nechybělo vyhlášení výsledků soutěže o Jablko roku, výtvarné soutěže dětí na téma Naše zahrada a spousta odborných přednášek, o které je mezi zahrádkáři tradičně velký zájem.

Já sama jsem se nedávno zařadila také do velké rodiny zahrádkářů. Jen místo užitkové zahrádky jsme s manželem dali přednost zahradě relaxačně - okrasné. A nelituji. Protože poznávám, že mít zahrádku je radost. A radost i nadšení byly vidět v očích všech, kteří pátý ročník Zahrady Pošumaví přichystali, ale i těch, kteří přišli prohlédnout a krásu všech exponátů ocenili. Poděkování patří všem organizátorům této krásné výstavy a již dnes se těším na zahájení příštího ročníku.

Jiřina Rippelová, senátorka

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.