Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Porota v čele s Josefem Aloisem Náhlovským měla i letos nelehký úkol.

Litoměřice zíraly na kouzla přírody

Zábavným odpolednem v režii pracovníků časopisu Zahrádkář a litoměřického Výstaviště vyvrcholil v sobotu 24. září zahradnický veletrh Zahrada Čech. Své vítěze zná i tradiční soutěž "Příroda čaruje – zahrádkář zírá", ve které se letos sešlo na 160 výpěstků.

První místo v kategorii "Obři" patří rodině Riklových z Žitenice, která je pravidelným účastníkem a úspěch v soutěži slavila již počtvrté. Jejich kolekce obřích dýní byla na pódiu nepřehlédnutelná i tento podzim. "Přemýšlím, že příští rok to zkusím také s dýní," rozhodoval se po skončení soutěže Jaroslav Šípek z Obřice, který si za obří krmné řepy odnášel krásné 2. místo. Na třetím místě skončil Vladimír Kučera ze Semic na Hané s gigantickými paprikami.

To nejsladší však čekalo na zaplněné hlediště litoměřického amfiteátru nakonec. Odborná porota měla vskutku nelehký úkol vybrat mezi pěticí finalistů jablko, které oslňuje nejen krásou, ale i konzistencí a chutí. Po dlouhém nelehké výběru a pod bedlivým dohledem diváků, se podařilo určit vítěze Křišťálového jablka letošního roku. Ocenění se dostalo Karlu Cibulkovi, který vítězné jablko odrůdy Bohemia vypěstoval v Praze na Proseku.

Na všechny finalisty čekaly hodnotné ceny v podobě např. strunové sekačky, elektrických vyžínačů, nářadí Fiskars, postřikovačů, chemických přípravků na ochranu rostlin, autochladniček, či sestavy dřevěného nábytku.

Hudební program letos zajistila dámská skupina Schovanky a diváky bavil předseda poroty Josef Alois Náhlovský, který se nechtěně postaral i o jediné faux pas slavnostního odpoledne. Při soustředěném prohlížení vystavených exponátů nešikovně přišlápl vítěze soutěže o Cenu Výstaviště, vybarvenou hrušku pana Jaroslava Škvora. Vítězný pěstitel při finálovém defilé již jen s úsměvem přihlížel rozšlápnutému torzu svého šampiona. 

Zájem návštěvníků Výstaviště o výsledky soutěže předčil všechna očekávání. Obklopen byl i prodejní stánek časopisu Zahrádkář, kde si zájemci mohli se slevou koupit nejen aktuální, ale i starší čísla časopisu a některé odborné publikace. Věříme, že i příští - jubilejní 20. ročník - najdou návštěvníci Zahrady Čech v Litoměřicích nejen hodně inspirace, ale i radosti a zábavy v expozicích ČZS a časopisu Zahrádkář.

Podrobné informace o Dni Zahrádkáře, včetně kompletního seznamu finalistů najdete v listopadovém čísle časopisu Zahrádkář. Připomínáme alespoň vítěze jednotlivých kategorií.

Obři ve svém světě: 1. T. a A. Riklovi, Žitenice (obří dýně); Kuriozita: 1. Jaroslav Lutovský, Vrané nad Vltavou (okurka trojčata); O Křišťálové jablko: 1. Karel Cibulka, Praha (odrůda Bohemia);

Cena Zahrádkáře: František Kroupa, Újezd nad Lesy (maxi rajče)

Cena Výstaviště: Jaroslav Škvor, Jesenice (hruška Williams)

Cena návštěvníků: Milena Horníková, Telce (kolekce dýní – labutě).

 

Na pár záběrů z expozice ČZS i z pavilonu časopisu Zahrádkář se můžete podívat do malé galerie.
Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.