Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Návštěvníky Cibulového jarmarku čekají v sobotu tuny cibule.

Hořovice zaplavila vůně a krása cibule

V sobotu 1. října ulice Hořovic na Berounsku zaplavila vůně cibule. Místní organizace Českého zahrádkářského svazu  zde uspořádala již 23. tradiční cibulový jarmark. Na návštěvníky čekaly tisíce nazdobených cibulových copů a tuny cibule.

Každoroční jarmark v Hořovicích - to jsou stovky prodejních stánků s výtvory tradičních řemesel i bohaté a pestré občerstvení, ale i hodiny vytrvalé práce. "Mnozí návštěvníci si možná ani neuvědomují, o jak náročnou práci se jedná," popisuje přípravy cibulového jarmarku jednatelka ČZS Hořovice Eva Grossová. "Vše začíná již sklizní cibule, která se musí provádět ručně, protože stroj by nať cibule poškodil," říká Eva Grossová. Následuje pečlivé ruční čištění a závěrečné vázání copů, kterému se věnuje přibližně desítka místních žen.

Na úspěchu akce se podílí nejen zkušenosti organizátorů, ale především výborná spolupráce s městem a s policií, která mj. dohlíží na uzavření města pro automobilovou dopravu.

Málokdo z tisíců lidí, kteří v tento den korzují jinak poklidnými uličkami Hořovic také tuší, že tradice místního jarmarku vznikla víceméně z recese. V říjnu roku 1988 výprava hořovických zahrádkářů při návštěvě přátel v tehdější NDR obdivovala Cibulové slavnosti ve východoněmeckém Výmaru. Při loučení tehdejší předseda hořovických zahrádkářů František Kerhart prohlásil: "Přátelé z Výmaru, za rok vás zveme na cibulové slavnosti k nám do Hořovic!" Šlo víceméně o recesi. Hořovice totiž nejsou žádná cibulářská oblast a o podobné akci se nikdy neuvažovalo.

Přesto se Hořovičtí svých představ nevzdali a slib dodrželi. Cibulové slavnosti jim však znělo příliš honosně, proto se rozhodli pro cibulový jarmark. Ten se od té doby koná v Hořovicích každoročně každou první říjnovu sobotu. Jen tu chybějící cibuli si musí zahrádkáři vozit až z Račetic na Chomutovsku, kde ji speciálně pro ně pěstují.

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.