Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Pan Janošík na stránkách Bruntálského a krnovského deníku

Bruntálští ocenili zahrádkáře Milana Janošíka za jeho přínos městu

Místopředseda bruntálské základní organizace Českého zahrádkářského svazu Milan Janošík získal letošní ocenění za největší přínos pro město Bruntál, které každoročně uděluje Klub Za starý Bruntál.

Životní vitalitu a pracovitost pana Janošíka ocenil i Bruntálský a krnovský deník, který mu začátkem prosince věnoval na svých stránkách nemalý prostor. „Klubová cena za rok 2013 byla udělena panu Milanu Janošíkovi za jeho pěstitelskou i organizační práci v zahrádkářských společnostech. Jeho výpěstky jsou oceňovány na republikové úrovni a šíří tak dobré jméno města Bruntálu,“ uvedl na stránkách Deníku předseda klubu Pavel Rapušák.

Pan Janošík je vášnivým pěstitelem bonsají, rajčat, okurek, cibule a především paprik. Jeho feferonkové království čítá v současnosti zhruba 160 odrůd z celého světa. ČZS prozradil, že v zemědělství pracoval již ve svých pěti letech. Členem Českého zahrádkářského svazu je úctyhodných 51 let. Jeho výpěstky však nezůstávají za plotem zahrádkářské osady. Každoročně je obdivují návštěvníci řady zahrádkářských výstav. „Jezdím po akcích Českého zahrádkářského svazu. Vystavujeme na řadě míst, v Ostravě, v Krnově, nádherné výstavy máme v Bruntále, v Olomouci. Pracují pro nás fantastické aranžérky, například Jana Gondeková,“ říká pan Janošík. Tajemství úspěchu podle něj spočívá v umění připravit takovou expozici, kterou ocení odborník, ale která i zároveň potěší oko laické veřejnosti.

Milan Janošík působí i jako velký popularizátor zahrádkářství a neváhá své znalosti předávat dál. „U nás na osadě máme čtyři generace zahrádkářů. Nejstaršímu členovi je 93 let a najdeme tam i děti v kočárku. Vytváří se zde komunita lidí, která spolu musí vycházet, a to je důležité především pro mladou generaci.“  I ve svých 74 letech se pan Janošík snaží vytrvale pracovat s novými zájemci o zahrádkaření. „Když někdo přijde na výstavu, neváháme ho pozvat k nám na osadu, abychom mu naše zahrádky ukázali a případně i poradili,“ konstatuje.

Navzdory svým úspěchům a všestrannosti o sobě pan Janošík prohlašuje, že za své úspěchy vděčí tak trošku i své pohodlnosti a podělil se s námi o jednu „netradiční“ radu. „Plevele vytrhávají ze země pouze pracovití zahrádkáři. Já jsem lenivý zahrádkář,“ říká s úsměvem a dodává: „proto vím, že jednou za týden musím všechno okopat. Záhonek 1,6 x 4 metry okopu motyčkou za necelé tři minuty. Kdybych to nechal dva týdny zarůst, už mi to odplevelování zabere tři hodiny,“ řekl ČZS.

Český zahrádkářský svaz gratuluje panu Janošíkovi k získanému ocenění a přeje mu i v dalších letech mnoho úspěchů na poli pěstitelském i osobním.

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.