Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Se ´Spanilou cestou jablečných šlechticů´ seznámil reportéry i předseda ČZS Jan Hinterholzinger.

Expozice ČZS na Hortikomplexu vyvolala mimořádný zájem

Rodokmen jablek sestavený pracovníky ČZS a prezentovaný pod názvem „Spanilá cesta jablečných šlechticů“ se stal hlavním lákadlem letošní zahradnické výstavy Flora Olomouc (Hortikomplex), která se konala začátkem října.

Rodokmen významných odrůd jablek, v jehož středu stála odrůda Golden Delicious, zabral celkovou plochu cca 12 m2. Návštěvníci tak měli vskutku mimořádnou šanci zjistit, z jakého jablka se jejich oblíbená odrůda zrodila a vrátit se až do samých počátků novodobého šlechtění. „Rodokmen sahal až do konce 18. století, kdy vznikla například odrůda Průsvitné letní,“ uvedla ing. Pavlína Švecová z odborného oddělení ČZS, která stála u zrodu tohoto projektu a připravila i jeho grafické ztvárnění. „Řada lidí netuší, jak dlouhá a komplikovaná cesta vedla k vyšlechtění jejich oblíbené chutě,“ uvedla Švecová na dotaz, co ji pro tento projekt inspirovalo.

Rodokmen se již před zahájením výstavy stal hlavním lákadlem Hortikomplexu, o jeho přípravě informovala většina celostátních i regionálních médií. Český zahrádkářský svaz by na tento zdařilý projekt rád navázal a plánuje, že v budoucnu touto formou seznámí veřejnost s rodokmeny dalších ovocných druhů.


obr
Expozice ČZS nabídla již tradičně pestrý sortiment českých zahrádek.

Zájem se však v expozici ČZS neupíral pouze k jablkům. Na Hortikomplexu vystavovalo celkem 12 územních sdružení ČZS z Moravskoslezského kraje. Zahrádkáři potěšili houbaře či milovníky českého česneku a brambor. U každé tematické expozice byly k dispozici názorné obrazy k popisu jejich chorob a škůdců. Zahrádkáři opět potvrdili i svou pověst dobrých rádců, když otevřeli stále populárnější bezplatnou odbornou poradnu, ve které zasedl známý rostlinolékař Jaroslav Rod a pomolog Alois Soukup.

ČZS myslel i na nejmenší návštěvníky, pro které připravil dětský koutek, kde si děti mohly otestovat nejen své znalosti z botaniky a pěstování, ale mohly se naučit i mnoho nového ve vědomostní soutěži. Jako tradičně byly na Hortikomplexu vyhlášeny výsledky další celostátní soutěže – Mladý pěstitel, která probíhá po celý rok. Děti v ní dokumentují své pěstitelské úspěchy a ti nejúspěšnější se dočkaly při závěrečném vyhodnocení i hodnotných cen. 

-zj-

 


Rodokmen jablek zabral nejen 12 m2 výstavní plochy, ale i několik dnů pečlivé práce pracovníků odborného oddělení.


Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.