Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Deset nejlepších soutěžích Mladého zahrádkáře si odnášelo nejen bohaté zážitky, ale i hodnotné ceny.

Mladí zahrádkáři předvedli své dovednosti

Národní kolo vědomostní soutěže Mladý zahrádkář zná své vítěze. Nejlepší znalosti botaniky při třídenním soustředění v Klatovech prokázali: v kategorii mladší mládež Lucie Přerostová z Klatov a v kategorii starší žáci Vojtěch Koštíř z Prahy. Děti porovnávaly své znalosti v testu z botaniky a při poznávačce rostlin.

Český zahrádkářský svaz uspořádal letos již 26. ročník oblíbené soutěže, na který se 21. června sjelo 78 dětí ze všech koutů ČR.


obr
Děti čekal písemný test z botaniky a poté praktické poznávání rostlin.







V Klatovech je v areálu Střední školy zemědělské a potravinářské čekal bohatý třídenní program, který zorganizovalo Územní sdružení ČZS Klatovy v čele s Ing. Josefem Novotným a Komise pro práci s dětmi ČZS, kterou vede Mgr. Vlasta Ambrožová. V rámci doprovodného programu se děti podívaly mj. do Barokní lékárny U Jednorožce a vystoupaly na dominantu Klatov Černou věž. Zpestřením byla i sobotní návštěva hradu Velhartice a nedaleké společnosti VESA, kde se seznámily s podmínkami šlechtění českých brambor.

V sobotu večer na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže obdržel každý soutěžící dárkové předměty od ČZS a štědrých sponzorů. Ti nejlepší získali další hodnotné ceny věnované mj. velkým podporovatelem – Plzeňským krajem či místním zahradnictvím Papež. Všichni účastníci soutěže včetně doprovodu si  kromě bohatých zážitků odnášeli i sazenici originálního klatovského karafiátu a kaktus.

V praktické části poznávání rostlin měly letos děti určit správný název desítek rostlin.  A neváhaly přitom použít téměř všechny smysly, ti zkušenější si pomáhaly i hmatem a čichem.  

Zkuste zjistit, jak jste na tom s vědomostmi i vy. V teoretické části měly mladší děti (1. stupeň základní školy) odpovědět mj. na otázky: Hrách nesnáší hnojení a) hnojem, b) kompostem, c) ničím, d) průmyslovými hnojivy, či Co je ikebana? a) hnojivo, b) způsob úpravy květin, c)  pěstování rostlin v živné roztoku, d) lázeň s přidáním léčivých rostlin. Starší žáci se potýkali mj. s otázkami:  Mezi zvláště jedovaté květy patří: a)  chryzantéma, b)  řepčík královský,  c)  ostrožka stračka, d) oměj šalamounek, či Jak množíme denivku? a) řízkováním, b) hlízami, c) semeny, d) dělením trsů.

Uspěli byste svými znalosti mezi dětmi? Pro ty zvědavé uvádíme, že hrách nesnáší hnojení hnojem, ikebana je  způsob úpravy květin, mezi zvláště jedovaté rostliny patří oměj šalamounek a denivky množíme dělením trsů.

Kompletní výsledková listina je zveřejněna v sekci „Mladí zahrádkáři. Všem účastníkům gratulujeme ke vskutku výtečným výkonům a těšíme se na setkání v příštím roce, tentokrát ve středočeském Rakovníku.

Na záznam ze soutěže, doprovodné akce a předání cen se můžete podívat i v krátkém videozáznamu.

-zj-

Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.