Angrešt - Ribes uva crispa L.

Jako ovocný druh je angrešt pěstován od 16. století. Jeho první kulturní formy vznikly výběrem z přírodních ekotypů z vlhčích oblastí západní Evropy. 

ZLATÝ FÍK

ČCR. Jedná se pravděpodobně o odrůdu, kterou vyšlechtil J. E. Proche ve Sloupně..
Podrobnosti o vzniku této odrůdy nejsou docela přesně známy. .
Registrována 1954..

Angrešt s velkými zlatožlutými plody sladkokyselé až sladší aromatické chuti. Nejranější stolní odrůda, Nevhodné jsou vyšší polohy a oblasti s častým výskytem nízký teplot v době květu. Nutný pravidelný zmlazovací řez. Odolnost k americkému padlí angreštovému i antraknóze je dnes již nižší.

Vlastnosti:

  • Skupina: žluté,
  • Keř (korunka): menší, až střední. Stromkový tvar na meruzalce zlaté má větší, středně husté koruny široce kalichovitého tvaru. Vzrůst a hustota pravokořenného keře je střední a tvar je kulovitý - keřová forma se neosvědčila. Mladý výhon je silně antokyanově zabarvený, list silně lesklý.
  • Trnitost: slabě trnité, Obrost má méně trnů. Středně husté koruny, s malým počtem trnů se dobře češou.
  • Rašení a kvetení: rané, odrůda je samosprašná. Květní stopka nese většinou jeden květ.
  • Plodnost a úrodnost: střední, častěji ovlivněna stanovištními podmínkami a kvalitou řezu. Pravidelný zmlazovací řez výrazně zpomaluje stárnutí, sklizně jsou vyšší a značná velikost plodů je i na starších stromcích.
  • Bobule: větší, jsou velké, převládá tvar nepravidelně hranatý a vejčitý, velikostně vyrovnané. Slupka je středně tlustá, matově zlatožlutá, s nevýraznou žlutou nervaturu, slabě plstnatá, s ojedinělými trichomy. Na osluněné straně plodu je hnědočervené líčko. Dužnina je měkčí, žlutavá, sladkokyselé až sladší aromatické chuti. Odrůda se osvědčila pro značnou velikost a zlatavě žluté zbarvení plodů.
  • Zrání: rané, až středně rané. Do konzumní zralosti dozrávají první plody většině oblastí v 1.dekádě VII. Přestože plody dozrávají postupně, je nejranější odrůdou našeho sortimentu. Použití má zejména jako raná stolní odrůda. Vynikající je také v kompotech.
  • Odolnost padlí: střední, Odolnost k americkému padlí angreštovému i antraknóze je dnes již nižší.

Termíny:
  • Zrání: [VI-3 až VII-2]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                       
plody dozrávají postupně, je nejranější odrůdou našeho sortimentu. Sklizeň konzervárenská týden před sklizní konzumní, která probíhá od druhé poloviny června do začátku července.

  • Na agrotechniku během pěstování středně náročná.
  • Bez zvláštních požadavků na stanoviště, nedoporučuje se pro vyšší polohy a oblasti s častým výskytem nízkých teplot v době květu.
  • Odrůda vhodná do teplých a středních pěstitelských oblastí.
  • Nejlépe vyhovují humózní úrodné půdy.
  • Doporučen stromkový tvar na meruzalce zlaté.
  • K prodloužení životnosti stromkových tvarů, na meruzalce zlaté, je třeba pravidelný zkracovací řez a postupné zapěstovávání nových hlavních větví. 

Použité zdroje

  • Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
  • SEMPRA a.s. - www.sempra.cz
  • Drobné ovoce a skořápkoviny - Nesrsta, Jan, Hanc


261  

zavřít

ANGREŠT

Ve srovnání s červeným a bílým rybízem má vyšší nároky na půdy. Vyhovují mu půdy hlinité nebo hlinopísčité, vápenité a přiměřeně vlhké, nejlépe na otevřených stanovištích s mírným průvanem. Na vláhu je náročnější než rybíz. Její nedostatek působí růstové a vývojové poruchy. Plody zůstávají drobné, nevyvíjejí se a listy opadávají.

Podmínky pro pěstování nejsou vhodné na těžkých, jílovitých, kyselých a dlouhodobě zamořených půdách. V takových podmínkách obrůstá lišejníky a brzy odumírá.

Dobře roste a plodí také v polostínu. Naopak na silné osluněných stanovištích jsou zralé plody často poškozovány slunečním svitem, na osluněné straně plodu dochází k úžehu, bělavým skvrnám na slupce a zhoršené chuti dužniny. 

K nízkým teplotám v době květu je odolnější než černý rybíz. Ačkoliv mají odrůdy angreštu vysoký stupeň samosprašnosti, doporučuje se vysazovat spolu alespoň dvě současně kvetoucí. Bylo dokázáno, že při vynuceném opylení pouze vlastním pylem, byly plody výrazně menší.

U nás se angrešt tradičně pěstuje v stromkovém tvaru, roubovaný na meruzalku zlatou. Po výsadbě se zapěstuje pět až šest kosterních větví a v dalších letech se provádí kombinace prosvětlovacího a zkracovacího řezu. V tomto tvaru nastupuje do plné plodnosti ve třetím roce po výsadbě. 

Do konzumní zralosti plody dozrávají v červenci. Odrůdové rozdíly ve zralosti jsou u tohoto druhu malé, činí asi 10 dnů mezi velmi raně zrající a pozdní odrůdou. Plně vyzrálé plody jsou především atraktivním stolním ovocem. Pro výrobu kompotů a také pro výkup pro účely potravinářského průmyslu, na zpracování na pektin, se plody sklízejí v zeleném stavu. V této zralosti (konzervárenské) jsou ještě tvrdé a malé. Kalendářně je to přibližně o měsíc dříve než v konzumní zralosti. 

Většina novějších odrůd českého původu má vyšší stupeň odolnosti k antraknóze listů Pseudopeziza ribis, a v poslední době i k hnědému (dříve americkému) padlí angreštovému Sphaerothaca uvae, které se již běžně vyskytuje ve všech oblastech, proto se odolnost proti padlí stala jedním z důležitých parametrů při výběru odrůdy. Málo odolné odrůdy se s ohledem na nutnou chemickou ochranu nevyplácí pěstovat. Padlí napadá plody a jednoleté přírůstky a na zahrádce proti padlí pomůže odstraňování vrcholových částí přírůstků obrostu již brzy po sklizni - nejpozději v předjaří před rašením, a to i u odolnějších odrůd. Nové odrůdy odolné k hnědému padlí angreštovému již mají větší plody, slabší slupku a velmi dobré chuťové vlastnosti.