Angrešt - Ribes uva crispa L.

Jako ovocný druh je angrešt pěstován od 16. století. Jeho první kulturní formy vznikly výběrem z přírodních ekotypů z vlhčích oblastí západní Evropy. 

INDUSTRIE

Syn: 'Rote Tiumphbeere', 'Whinham's Industry'

Odrůda byla uvedena Velké Británii (před více než 100 lety), u nás je známa od poloviny 19. století. V současné době má u nás dva klony, které se liší především znaky plodu..
U nás registrována 1954..

Červenoplodý angrešt se středně velkými plody sladkokyselé navinulé a slabě aromatické chuti. Pěstovány dva klony lišící se od sebe znaky plodu. Vysoké a stálé výnosy, neuškodí mu ani krátkodobé nízké teploty v době květu. Bez zvláštních nároků na stanoviště, snese i dočasný přísušek. Doporučen každoroční řez. Náchylnost k americkému padlí i antraknóze.

Vlastnosti:

  • Skupina: červené,
  • Keř (korunka): větší, Stromkový tvar na meruzalce zlaté má velké, hustší koruny kulovitého tvaru, s převislými větvemi. Pravokořenný keř má tvar větší, kulovitý. Nejčastěji se pěstuje jako KT, prosvětlovacím a zkracovacím řezem každý rok. Zahušťování korun a vyšší počet trnitého obrostu patří k významným negativním vlastnostem.
  • Trnitost: trnité, Výhony jsou dosti trnité. Mají trny jednoduché, dvojité i trojité (jednoduchých více).
  • Rašení a kvetení: polorané, neuškodí mu ani krátkodobé nízké teploty v době květu.
  • Plodnost a úrodnost: vysoká, a pravidelná.
  • Bobule: střední, Plody klonů se v konzumní zralosti liší výškou plodu, tvarem (krátce elipsovitý a delší elipsovitý), intenzitou vínově červeného zbarvení slupky, tloušťkou slupky, ochmýřením a chutí. Klon s krátce elipsovitým tvarem plodu, má tenkou slupkou barvy zářivě vínově červené, neochmýřenou, se znatelnou nervaturou. Dužnina má sladkokyselou, aromatickou chuť. Plody druhého klonu mají elipsovitý nebo vejčitý tvar. Slupka je středně tlustá, tmavě vínově červená, matová, slabě obrvená. Chuť navinulá, slabě aromatická.
  • Zrání: střední, I. klon zraje středně raně. II. klon zraje středně pozdně. K použití pro zpracování i přímý konzum.
  • Odolnost padlí: nízká, Je náchylnější k americkému padlí angreštovému i antraknóze, osvědčil se včasný řez vrcholových částí letošních přírůstků brzy po sklizni a fungicidním postřik.

Termíny:
  • Zrání: [VII-2 až VII-3]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                       
I. klon zraje středně raně. II. klon zraje středně pozdně.

  • Zvláštní nároky na stanoviště, půdy a klima nemá, snese i dočasný přísušek.
  • Potřeba pravidelného prosvětlovacího řezu.

Použité zdroje


253  

zavřít

ANGREŠT

Ve srovnání s červeným a bílým rybízem má vyšší nároky na půdy. Vyhovují mu půdy hlinité nebo hlinopísčité, vápenité a přiměřeně vlhké, nejlépe na otevřených stanovištích s mírným průvanem. Na vláhu je náročnější než rybíz. Její nedostatek působí růstové a vývojové poruchy. Plody zůstávají drobné, nevyvíjejí se a listy opadávají.

Podmínky pro pěstování nejsou vhodné na těžkých, jílovitých, kyselých a dlouhodobě zamořených půdách. V takových podmínkách obrůstá lišejníky a brzy odumírá.

Dobře roste a plodí také v polostínu. Naopak na silné osluněných stanovištích jsou zralé plody často poškozovány slunečním svitem, na osluněné straně plodu dochází k úžehu, bělavým skvrnám na slupce a zhoršené chuti dužniny. 

K nízkým teplotám v době květu je odolnější než černý rybíz. Ačkoliv mají odrůdy angreštu vysoký stupeň samosprašnosti, doporučuje se vysazovat spolu alespoň dvě současně kvetoucí. Bylo dokázáno, že při vynuceném opylení pouze vlastním pylem, byly plody výrazně menší.

U nás se angrešt tradičně pěstuje v stromkovém tvaru, roubovaný na meruzalku zlatou. Po výsadbě se zapěstuje pět až šest kosterních větví a v dalších letech se provádí kombinace prosvětlovacího a zkracovacího řezu. V tomto tvaru nastupuje do plné plodnosti ve třetím roce po výsadbě. 

Do konzumní zralosti plody dozrávají v červenci. Odrůdové rozdíly ve zralosti jsou u tohoto druhu malé, činí asi 10 dnů mezi velmi raně zrající a pozdní odrůdou. Plně vyzrálé plody jsou především atraktivním stolním ovocem. Pro výrobu kompotů a také pro výkup pro účely potravinářského průmyslu, na zpracování na pektin, se plody sklízejí v zeleném stavu. V této zralosti (konzervárenské) jsou ještě tvrdé a malé. Kalendářně je to přibližně o měsíc dříve než v konzumní zralosti. 

Většina novějších odrůd českého původu má vyšší stupeň odolnosti k antraknóze listů Pseudopeziza ribis, a v poslední době i k hnědému (dříve americkému) padlí angreštovému Sphaerothaca uvae, které se již běžně vyskytuje ve všech oblastech, proto se odolnost proti padlí stala jedním z důležitých parametrů při výběru odrůdy. Málo odolné odrůdy se s ohledem na nutnou chemickou ochranu nevyplácí pěstovat. Padlí napadá plody a jednoleté přírůstky a na zahrádce proti padlí pomůže odstraňování vrcholových částí přírůstků obrostu již brzy po sklizni - nejpozději v předjaří před rašením, a to i u odolnějších odrůd. Nové odrůdy odolné k hnědému padlí angreštovému již mají větší plody, slabší slupku a velmi dobré chuťové vlastnosti.