Broskvoň - Prunus persica (L.) Batsch

Broskvoň je peckovina s velkými nároky na stanovištní podmínky, která se pěstitelsky u nás hodí pouze do vinorodých oblastí. 

REDHAVEN

USA, vyšlechtěný prof. S. Johnsonem.
jako kříženec mezi odrůdami 'HALEHAVEN' a 'KALHAVEN' . .
Množení od r.1940; registrace 1963, udržovateli jsou SEVA-FLORA a p. M. Kostiha Valtice..

Středně raná žlutomasá broskev s jemně aromatickými výraznými a dobrými plody pro stolní použití i zpracování s odlučitelnou peckou. Plodnost je velká, má sklon k přeplozování proto je nutná probírka plodů. Nenáročná a nejplastičtější na stanovištní podmínky, vhodná k pěstování ve všech oblastech pro broskvoně. Vysoká odolnost proti mrazu, kadeřavosti je větší.

Vlastnosti:

  • Skupina: broskve,
  • Zralost: středně raná, středně raná žlutomasá odrůda. Zraje středně raně, 5. až 10. srpna. Je základní klasifikační odrůdou doby zrání.
  • Strom: vzrůst střední, vytváří široké, rozkladité koruny s hustým plodným obrostem. Plodnost je velká až velmi velká, plodí pravidelně. Květní pupeny jsou obvykle v horních dvou třetinách plodných jednoletých výhonů. Odrůda má sklon k přeplozování a vyžaduje probírku násady (malých plůdků ve velikosti lískového oříšku). Pěstování je možné ve všech oblastech určených pro broskvoně, v okrajových oblastech na chráněná stanoviště. Je nejplastičtější odrůdou z hlediska požadavků na stanovištní podmínky, nenáročná, příznivě reaguje na doplňkovou závlahu. Zdravotní stav stromů je dobrý, odolávají nízkým teplotám ve dřevě i v kvetu, chorobami ani škůdci zvlášť netrpí. Vhodným tvarem je zákrsek s dutou (kotlovitou) korunou. Lze ji pěstovat i ve tvaru ovocných stěn (palmet) popř. vřeten. Jako podnože se doporučují broskvoňové semenáče B-VA-1 až 4, dále Lesiberian a do sušších vápenitých půd broskvomandloň BM-VA-1 nebo broskvoň Davidova BD-SU-1.
  • Květ: zvonkovitý - uzavřený, malý, korunní plátky oválné, temně karmínové. Blizna zřetelně vystupuje nad tyčinky. Odolnost proti mrazu je vysoká. Odolnost vůči kadeřavosti je střední až velká.
  • Plod: střední, kulovitý až oválný, lehce zploštělý, tvarově jsou vyrovnané. Břišní šev je málo výrazný, mělký a úzký, končí v malé čnělkové proláklince. Pecka středně velká, podlouhlá s nevýraznými brázdami. Plody vhodné pro stolní použití i průmyslové zpracování.
  • Slupka: jemně plstnatá, středně silná, loupatelná. Základní barvu má žlutou, krytou tmavě karmínovou červení, někdy až s fialovým nádechem. Červeň pokrývá více než polovinu plodu.
  • Dužnina: žlutá až oranžová, žlutá, jemně zrnitá, pevná, jemně aromatická, výrazná, dobrá, v okolí pecky načervenalá. Pecka je v plné zralosti odlučitelná od dužniny.

Termíny:
  • Zralost: [VIII-1 až VIII-1]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                       
Zraje středně raně, 5. až 10. srpna. Plody vhodné pro přímý konzum i zpracování.

  • Má největší zastoupení v sortimentu broskvoní současných výsadeb.

Použité zdroje

  • Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
  • Obrazový atlas peckovin 2. - Sus a kol.


208  

zavřít

Vzhledem k tomu, že broskvoň ve srovnání s ostatními peckovinami koření velmi mělce, projevuje se u tohoto ovocného druhu ještě větší citlivost na těžké, ba dokonce jílovité půdy a na zamokření. Kvůli mělkému kořenění si klade rovněž vysoké nároky na vlastní kvalitu půdy, je ale citlivá na vyšší obsah uhličitanu vápenatého (nad 5 %), který se projevuje žloutenkou listů. Nejdůležitějším a limitujícím faktorem, určujícím vhodnost pěstování broskvoní u nás ale zůstává teplota, zvláště suma teplot za vegetaci, na které je broskvoň jako teplomilný druh velmi náročná. Některé odrůdy - jako např. Favorita Moretiny 3, Fairhaven je možné pěstovat i v okrajových oblastech, podmínky úspěšného pěstování v mikroklimatu platí jako u meruněk.

Většina odrůd je samosprašná a vyžaduje opylení včelami. Broskve se rozdělují pomologicky na broskve pravé, lysé nektarinky a tvrdky (cling). V případě stanovišť s kyselejší, těžší a méně propustnou půdou je možné podmínky pěstování zlepšit m.j. použitím slivoňové podnože, u které je ale nebezpečí šíření viróz.