Rybíz černý

Ribes nigrum L.

Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků. 

(vybráno celkem: 18)

  • Skupina: 18 černoplodé;   0 ostatní;  

  • Keř: 0 menší;   11 střední;   7 vyšší;  

  • Rašení a kvetení: 8 rané;   9 polorané;   0 pozdní;  

  • Plodnost a úrodnost: 4 střední;   4 vyšší;   10 vysoká;  

  • Hrozen : 0 kratší;   8 střední;   10 delší;  

  • Bobule: 0 malá;   7 střední;   11 velká;  

  • Zrání: 8 rané;   8 střední;   2 pozdní;  

  • Odolnost padlí : 2 nižší;   7 střední;   9 vyšší;  

  • Odolnost rzi vejmutovkové: 6 nižší;   2 střední;   3 vyšší;  


   TERMÍNY

 Sklizeň

  Řadit podle: 
od  
   a:
od

 Pro zúžení výběru zvolte požadované parametry a případně vhodné řazení. Kombinace které nedávají smysl budou ignorovány!

zrušit parametry

FERTÖDI I

Maďarského původu, vyšlechtěna ve Fertödu (šlechtitelské pracoviště),
vznikla výběrem z semenné populace švédské odrůdy 'ASTRÖM'
registrována 1985 a je udržována ŠS Velké Losiny.

Černý rybíz s delším hroznem, velkými aromatickými a sladšími bobulemi pro velmi ranou sklizeň. Vhodný do hlubších, živinami a vláhou dobře zásobených půd, jen v takových podmínkách dává vyšší výnos. Nutný včasný zmlazovací řez - keř rychleji stárne. Vyšší odolnost k americkému padlí angreštovému, náchylnost ke rzi vejmutovkové.

Vlastnosti:

  • Skupina: černoplodé,
  • Keř: střední, je široce kulovitý až rozložitého habitu, hustší se silnými kosterními větvemi. Ve 4. roce po výsadbě je průměrná výška keře 95 cm.
  • Rašení a kvetení: rané, kvete velmi raně. Pupen je vínově červeně zbarven. Rašící list má základní barvu středně zelenou a světle vínově červený až hnědavý okraj (toto zbarvení se považuje za charakterisktický znak).
  • Plodnost a úrodnost: vysoká, a pravidelná pouze při splnění nároků na vhodné podmínky.
  • Hrozen : delší, průměrné délky 60 mm, je řidší. Má středně tlustou třapinu i stopku.
  • Bobule: velká, až velmi velká, ploše kulovitého tvaru, velikostně vyrovnané. Má středně tuhou konzistenci a pevnější slupku. Obsah vitamínu C je nízký, v průměru ročníků a stanovení, v rozpětí 90 - 100 mg%. Chuť je sladší, aromatická.
  • Zrání: rané, Zraje velmi raně před ranými odrůdami 'Nigra' a 'Öjebyn'. Odrůda si zasluhuje pozornosti především pro velmi ranou sklizňovou zralost.
  • Odolnost padlí : vyšší, netrpí jím, je odolnější.
  • Odolnost rzi vejmutovkové: nižší, náchylnost.

Termíny:
  • Sklizeň: [VI-4 až VII-1]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                                               
Zraje velmi raně, 3 až 4 dny před ranými odrůdami 'Nigra' a 'Öjebyn'.

  • Uplatnění nachází, stejně jako většina jiných odrůd rybízu černého na hlubších, živinami a vláhou dobře zásobených půdách řepařského a lepšího obilnářského typu. 
  • Mezi odrůdami rybízu černého potřebuje zvláště včasný zmlazovací řez, stárne rychleji. Doporučuje se s ním začít už ve třetím roce po výsadbě.

Použitá literatura a další zdroje


    POROVNAT241  

zpět

 


Našli jste v popisu chybu, nebo máte jiné zkušenosti, o které se chcete podělit s ostatními? Přidejte k popisu svůj příspěvek, který pomůže zpřesnit uvedené informace.

Přidat příspěvek

Nadpis (max. 64 znaků)

Příspěvek

Autor (max. 64 znaků)

Kontakt Zanechte na sebe prosím kontakt - ten nebude zveřejněn !!! Možná budeme ještě něco potřebovat. (max. 124 znaků)

K příspěvku můžete připojit obrázek

Obrázek
Jen soubory - obrázky: jpg, png, gif, bmp.

 

Tento kód kontrola

opište zde:
zpět