Broskvoň - Prunus persica (L.) Batsch
Broskvoň je peckovina s velkými nároky na stanovištní podmínky, která se pěstitelsky u nás hodí pouze do vinorodých oblastí.
USA roku 1870,
křížení semenáče z odrůdy Pavie chinese s odrůdou Early Grawford.
Registrace 1954, udržovateli jsou SEVA-FLORA Valtice a pan Miroslav Kostiha, Valtice.
Velmi pozdní žlutomasá broskev s většími plody s typicky broskvovou chutí pro stolní použití, plody se dobře skladují. Vhodné jsou i pro zpracování, pecka je dobře odlučitelná. Bujné stromy s větší plodností a pěstování pouze v nejteplejších oblastech. Střední odolnost proti mrazu, citlivá ke kadeřavosti.
Vlastnosti:
- Skupina: broskve,
- Zralost: pozdní, velmi pozdní žlutomasá odrůda. Zraje 25 až 30 dnů po odrůdě Redhaven.
- Strom: vzrůst vyšší, velmi bujný, vytváří velké, husté a široké koruny s bohatým silným obrostem.
Plodnost je střední až velká, pokud splníme požadavky příznivé lokality.
Je náročná na teplo - pěstovat pouze v nejteplejších oblastech kde dozrávají plody do požadované kvality. Odrůda je vděčná za závlahu.
Odolnost vůči kadeřavosti je malá, vůči ostatním houbovým chorobám není náchylná.
Vhodným tvarem je zákrsek s dutou (kotlovitou) korunou. Jako podnože se osvědčují broskvoňové semenáče řady B-VA-1 až 4 a broskvomandloň BM-VA-1. - Květ: zvonkovitý - uzavřený, malý, korunní plátky tmavě růžové. Odolnost proti mrazu je střední.
- Plod: střední, až velký, oválně vejčitý, k čnělečné části zúžený.
Břišní šev je široký a výrazný, dělí plod na nestejné poloviny.
Pecka je velká, podlouhlá, tmavě hnědá, na povrchu s hlubokými brázdami a důlky.
Plody vhodné pro stolní použití i průmyslové zpracování. - Slupka: silně plstnatá, středně silná, zelenožlutá, na osluněné straně bývá kryta červeným líčkem, které přechází v tečkování.
- Dužnina: žlutá až oranžová, šťavnatá, tuhá, jemně zrnitá, aromatická, sladce navinulá, s typicky broskvovou chutí.
Pecka je dobře odlučitelná od dužniny.
- Zralost: [IX-1 až IX-1]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- Atlas odrůd peckovin 2. - Sus a kol.
POROVNAT192