Meruňka - Prunus armeniaca L.
Meruňka je teplomilná peckovina, jejíž pěstitelské nároky a nároky na stanoviště určuje především její původ. Pochází z podmínek vnitrozemského klimatu střední Asie s krátkými a suchými zimami a rychlým přechodem ze zimy do jara. Velmi důležitou charakteristikou v domovině meruňky jsou rovněž stabilní teploty bez značnějších výkyvů. To vše určilo charakter krátkého zimního odpočinku meruňky. V našich podmínkách při průběhu dlouhé zimy zůstává meruňka po proběhnutí hlubokého klidu ve vynuceném klidu, který je přirozeně podmíněný chladem. Proto je možné u nás meruňku úspěšně pěstovat pouze v oblastech jižní Moravy, teplých míst Polabí, či odpovídajících podmínek mikroklimatu relativně vyšších poloh.
Byla vyšlechtěna na Rutgers Universitě, New Brunswick, N.J., USA prof. Houghem. Ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích byly dopěstovány semenáčky a uskutečnila se následná selekce.
Vyšlechtěna křížením odrůd 'MOONGOLD' a 'NJA 20' .
U nás registrována 1999, udržovatel Sempra Praha a.s.
Poloraná chuťově dobrá meruňka s dobře odlučitelnou peckou vhodná pro zpracování. Velmi raný nástup do velké a pravidelné plodnosti. Dobrý spurtypový růst stromů, střední odolnost proti mrazu ve dřevě. Odrůda vhodná do všech meruňkových oblastí, ve vyšších polohách na chráněná stanoviště. Vysoká odolnost proti mrazu v kvetu i monilióze.
Vlastnosti:
- zralost: poloraná, zraje 2 dny před odrůdou 'Velkopavlovická'.
- Strom: vzrůst střední, rozložitý, kompaktní, ne příliš husté stromy. Plodonosný obrost je velmi krátký, letorosty kratší, hnědočervené, lenticely výrazné. Dobrý spurtypový růst stromů.
Proti mrazu je střední odolnost ve dřevě.
Vhodná výsadba do všech oblastí vhodných pro pěstování meruněk, ve vyšších polohách na chráněná stanoviště.
Vhodná pro kmenné tvary na podnožích M-VA-1 až M-VA-4, M-LE-1 a St. Julien A. - Plodnost - úrodnost: vyšší, je velká a pravidelná. Velmi raný nástup do plodnosti.
- Plod: střední, menší, kulatý, tvarově i velikostně dobře vyrovnané. Šev, který dělí plod na stejné poloviny, je středně hluboký, stejně jako stopečná jamka. Povrch plodu je hladký.
Plody jsou vhodné pro průmyslové zpracování. - Barva plodu: oranžová, je světle oranžová, s červenými skvrnami, zřídkakdy se objevuje celistvé líčko.
- Dužnina: měkká rozplývavá, v konzumní zralosti měkčí, oranžová, středně šťavnatá, sladká, středně dobrá. Pecka je středně velká, kulatá, velmi dobře odlučitelná od dužniny. Jádro je středně hořké.
- Květ a opylení: -- Korunní plátky oválné, bílé až krémové, jen lehce se dotýkají.
Proti mrazu je odolnost vysoká v kvetu. - Odolnost monilióze: větší, je poměrně odolná.
- Odolnost šarce: --
- Zralost: [VII-3 až VIII-1]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Atlas odrůd peckovin 2. - Sus a kol.
- Databáze odrůd ovocných plodin - www.eagri.cz
ODEBRAT Z POROVNÁNÍ 480