Angrešt - Ribes uva crispa L.
Jako ovocný druh je angrešt pěstován od 16. století. Jeho první kulturní formy vznikly výběrem z přírodních ekotypů z vlhčích oblastí západní Evropy.
CZE,
vznikla z kombinačního křížení odrůd 'BÍLÝ NÁDHERNÝ' x 'ZLATÝ FÍK' .
Odrůda byla zapsaná do Seznamu odrůd v roce 2000.
Žlutozelená úrodná odrůda s osvěžujícími navinule sladkými plody, slabě aromatickými pro přímý konzum. Vhodná do středních a vyšších pěstitelských oblastí s humózními a úrodnými půdami. Na agrotechniku je nenáročná, doporučeno jen pěstování v keřové formě. Střední odolnost proti napadení padlím.
Vlastnosti:
- Skupina: bílé a zelené, ve zralosti žlutozelený plod.
- Keř (korunka): větší, vyznačuje velmi silný vzrůstem, tvar koruny stromku je polokulovitý-rozložitý, s větším množstvím základních větví, výhony rostou polovzpřímeně. Nároky na humózní a úrodné půdy.
- Trnitost: trnité, více otrněné jednoduchými a dvojitými dlouhými trny, trojitých je velmi málo.
- Rašení a kvetení: polorané, Mladý výhon slabě zabarven antokyanovým zbarvením, list silně lesklý. Zbarvení semeníku v době kvetení též slabě zabarven antokyanovým zbarvením, plstnatost střední. Květní stopka nese zpravidla jeden květ.
- Plodnost a úrodnost: vysoká,
- Bobule: větší, středně velká až velká, velikostně vyrovnané, tvar kulovitý. Barva vyzrálého plodu žlutozelená, nestejnoměrně rozložená. Povrch se slabým ojínění a ochmýřením, žilkování středně výrazné. Tloušťka slupky střední. Délka stopky je krátká.
Chuť osvěžující, plody sladce navinulé, slabě aromatické. - Zrání: střední,
- Odolnost padlí: střední,
- Zrání: [VI-3 až VII-2]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
- Odrůda vhodná do středních a vyšších pěstitelských oblastí pro humózní a úrodné půdy.
- Na agrotechniku během pěstování je nenáročná.
- Velmi vzrůstná odrůda, hodí se jen pro pěstování v keřové formě.
- Dobrá plodnost, velikost plodů a chuť, dávají dobrý předpoklad i pro pěstování ve větších výsadbách na průmyslové zpracování.
Použitá literatura a další zdroje
- Drobné ovoce, skořápkoviny - Dušan Nesrsta
- SEMPRA a.s. - www.sempra.cz
ODEBRAT Z POROVNÁNÍ 415