Angrešt - Ribes uva crispa L.
Jako ovocný druh je angrešt pěstován od 16. století. Jeho první kulturní formy vznikly výběrem z přírodních ekotypů z vlhčích oblastí západní Evropy.
CZE,
vznikla mutací odrůdy 'ZLATÝ FÍK' .
Odrůda je právně chráněná.
Červenoplodá velmi úrodná odrůda se sladce navinulými, aromatickými plody pro přímý konzum a konzervace. Odrůda vhodná do středních pěstitelských oblastí s dostatkem vláhy. Na agrotechniku je náročná. Nižší odolnost proti napadení padlím.
Vlastnosti:
- Skupina: červené,
- Keř (korunka): střední, hustota střední, tvar keře kulovitý. Výhony rostou polovzpřímeně. Doporučené humózní, vlhčí, úrodné půdy.
- Trnitost: trnité, středně až více otrněné, převážně jednoduchými silnými a dlouhými trny.
- Rašení a kvetení: polorané, Mladý výhon slabě antokyanově zabarven s listy silně lesklými. Zbarvení semeníku v době kvetení slabě antokyanově zbarvený, plstnatost silná. Květní stopka nese dva květy.
- Plodnost a úrodnost: vysoká,
- Bobule: větší, středně velká až velká, velikostně a tvarově vyrovnaná, tvar elipsovitý. Barva vyzrálého plodu hnědočervená, stejnoměrně rozložená. Povrch středně ojíněný bez ochmýření, žilkování neznatelně výrazné. Tloušťka slupky tenká. Délka stopky je dlouhá. Chuť sladce navinulá, středně aromatická.
- Zrání: střední, středně pozdní až pozdní.
- Odolnost padlí: nízká, až střední.
- Zrání: [VII-2 až VII-3]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
- Odrůda vhodná do středních pěstitelských oblastí s dostatkem vláhy, doporučené humózní, vlhčí, úrodné půdy.
- Na agrotechniku před výsadbou i během pěstování je náročná.
Použitá literatura a další zdroje
- Drobné ovoce, skořápkoviny - Dušan Nesrsta
ODEBRAT Z POROVNÁNÍ 408