Jabloně
Porovnání xDIONEZrušit výběr
DIONE
Vyšlechtěna pod označením (TE-16664) na ŠS Těchobuzice
vznikla ozářením roubů odrůdy 'GOLDEN DELICIOUS' gama paprsky
registrována 1997, udržovatel Sempra Praha a.s., je právně chráněná.
Pozdně zimní odrůda skladovatelná do I. s chutnými plody odolnými k otlakům. Předností této odrůdy je slabší růst a bohatá plodnost, navíc není náročná na teplotní podmínky stanoviště. Nutná dobrá výživa stromu a včasný zmlazovací řez. Nadprůměrná odolnost ke strupovitosti a vyšší odolnost k padlí.
Vlastnosti:
- Skupina: pozdně zimní, V teplé oblasti patří k podzimním odrůdám, z vyšších poloh k raně zimním.
Odrůda je vhodná pro intenzivní tvary, pro malo- i velkopěstitele.
Odrůda není náročná na teplotní podmínky stanoviště. - Intenzita růstu: střední, později slabě. Vzhledem k brzkému a hojnému nasazování plodů, jsou pro tuto slabě rostoucí odrůdu vhodné podnože středně vzrůstné. Pro intenzivní způsob pěstování je možno využít všech pěstitelských tvarů.
- Tvar koruny: kulovitá, kompaktní, později mírně převislá. Velmi dobře obrůstá krátkým plodonosným obrostem.
V agrotechnice je třeba pamatovat na dobrou výživu stromů a včasný zmlazovací řez. - Plodnost - úrodnost: vyšší, je bohatá, velmi brzy nastupující a pravidelná.
- Základní barva plodu: žlutá, slámově žlutá.
- Překryvná barva plodu: červené líčko, jasně červená barva s tmavším líčkem a výrazným červeným žíháním. V červené barvě vystupují výrazné, světle rzivé lenticely.
- Plod: střední, až větší velikosti. Tvar je mírně elipsovitě protáhlý až soudkovitý. Povrch plodů je hladký. Slupka je slabě mastná, středně silná, pružná, značně odolná k otlakům, při jídle neznatelná.
- Dužnina: bílá, až krémová, je křehká a šťavnatá. Chuť je příjemně navinule sladká a středně aromatická.
- Odolnost strupovitosti: vysoká, nadprůměrně odolná ke strupovitosti.
- Odolnost padlí: vyšší, značně odolná k padlí.
- Kvetení: rané,
- Sklizňová zralost: [IX-1 až IX-2]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
- Konzumní zralost, skladování: [X-3 až I-3]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- Obrazový atlas jádrovin - Sus a kol.
zpět