Angrešt - Ribes uva crispa L.

Jako ovocný druh je angrešt pěstován od 16. století. Jeho první kulturní formy vznikly výběrem z přírodních ekotypů z vlhčích oblastí západní Evropy. 

(vybráno celkem: 36)

  • Skupina: 14 bílé a zelené;   8 žluté;   14 červené;  

  • Keř (korunka): 4 menší;   19 střední;   13 větší;  

  • Trnitost: 1 beztrnné;   10 slabě trnité;   25 trnité;  

  • Rašení a kvetení: 12 rané;   23 polorané;   1 pozdní;  

  • Plodnost a úrodnost: 10 střední;   15 vyšší;   11 vysoká;  

  • Bobule: 1 menší;   16 střední;   19 větší;  

  • Zrání: 10 rané;   24 střední;   2 pozdní;  

  • Odolnost padlí: 11 nízká;   7 střední;   18 vysoká;  


   TERMÍNY

 Zrání

  Řadit podle: 
od  
   a:
od

 Pro zúžení výběru zvolte požadované parametry a případně vhodné řazení. Kombinace které nedávají smysl budou ignorovány!

zrušit parametry

Porovnání xPRODUKTAZrušit výběr
PRODUKTA

Českého původu, byla vyšlechtěna na ŠS Velké Losiny,
výběr výsevu semen blíže neurčené odrůdy,
registrována roku 1975.

Zelenoplodý pozdní angrešt s malými plody nasládlé chuti. Plodnost je velmi dobrá a stálá. Mohutnější trnitý keř bez zvláštních nároků na stanoviště s potřebou pravidelného řezu. Střední odolnost vůči americkému padlí angreštovému i antraknóze.

Vlastnosti:

  • Skupina: bílé a zelené,
  • Keř (korunka): větší, Stromkový tvar na meruzalce zlaté má středně velké a středně husté koruny kulovitého tvaru. Obrost je hustší. Pravokořenný keř je vyšší, hustý, má kulovitý habitus. Obrost je četný otrněný.
  • Trnitost: trnité, dosti trnitý, s výjimkou horní třetiny výhonů. Časté jsou i trojité trny.
  • Rašení a kvetení: pozdní, kvete později a nebývá poškozován pozdními mrazy, samosprašný.
  • Plodnost a úrodnost: vyšší, velmi dobrá a stálá. Vyšší výnosy tvoří vysoký počet plodů v korunách a keřích, ač mají menší velikost i nižší váhu. Pro menší velikost plodů a průměrnou chuť se příliš nerozšířila.
  • Bobule: menší, až střední (váhy 4,80 - 5,30 g, podle stáří výsadby a charakteru řezu), často bývají po dvou. Tvar je krátce elipsovitý i kulovitý. Slupka je slabší, u plně vyzrálých plodů zlatavě zelená, silně ojíněná, s výraznou bělavě zelenou nervaturou. Na osluněné straně plodu je často světle červenohnědé líčko. Povrch slupky je jemně ochmýřený, ale bez žláznatých chlupů. Dužnina je středně tuhá, sytě zlatavě žlutá, nasládlé aromatické chuti.
  • Zrání: pozdní, plody vhodné ke zpracování i přímý konzum.
  • Odolnost padlí: střední, ale je náchylnější k padlí a středně odolný k antraknóze.

Termíny:
  • Zrání: [VII-2 až VII-3]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                       
do konzumní zralosti přechází ve druhé polovině července.

  • Pro nevýhody - menší plody, podprůměrná chuť, vysoký počet trnů, je pro zahrádky nevhodná. Je nahraditelná odrůdou 'Skvost'a 'Kompakta'.
  • Bez zvláštních požadavků na půdu a klima. 
  • Nutný pravidelný prosvětlovací a zkracovací řez, jinak plody zdrobňují.

Použitá literatura a další zdroje


    ODEBRAT Z POROVNÁNÍ 255  

zpět

 


Našli jste v popisu chybu, nebo máte jiné zkušenosti, o které se chcete podělit s ostatními? Přidejte k popisu svůj příspěvek, který pomůže zpřesnit uvedené informace.

Přidat příspěvek

Nadpis (max. 64 znaků)

Příspěvek

Autor (max. 64 znaků)

Kontakt Zanechte na sebe prosím kontakt - ten nebude zveřejněn !!! Možná budeme ještě něco potřebovat. (max. 124 znaků)

K příspěvku můžete připojit obrázek

Obrázek
Jen soubory - obrázky: jpg, png, gif, bmp.

 

Tento kód kontrola

opište zde:
zpět