Rybíz černý
Ribes nigrum L.
Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků.
Švédského původu, vyšlechtěna na Šlechtitelské stanici Öjebyn,
registrována 1984 a je udržována ŠS Velké Losiny.
Černý rybíz s velkými bobulemi tužší konzistence, aromatické a sladší chuti vysoké kvality. Zraje raně, výnosy jsou střední a stálé. Předností je vyšší stejnoměrnost zrání a neopadavost bobulí. Keř pomaleji stárne, není poškozován mrazem ve dřevě a osvědčil se i v okrajových oblastech pěstování černého rybízu. Odolnější k americkému padlí angreštovému, náchylný ke rzi vejmutovkové.
Vlastnosti:
- Skupina: černoplodé,
- Keř: střední, je polovzpřímený, nižší, hustší až kompaktní. Ve 4. roce po výsadbě má keř průměrnou výšku 110 cm. Základní větve jsou středně silné, s hustším obrostem. Má vyšší stupeň samosprašnosti.
- Rašení a kvetení: polorané, Pupen je vínově červeně zbarven antokyanem. Rašící list má základní barvu středně zelenou a sytější vínově červený až hnědavý okraj (toto zbarvení se považuje za charakteristický znak).
- Plodnost a úrodnost: střední, a stálé. Podobně jako 'Otelo', není poškozována mrazem ve dřevě a osvědčila se i v okrajových oblastech pěstování černého rybízu.
- Hrozen : střední, průměrné délky 50 mm s kratší stopkou. Má tlustší třapinu i stopku.
- Bobule: velká, kulovitá, má tužší konzistenci a pevnou slupku. Obsah vitamínu C je nízký, v průměru ročníků a stanovení v rozpětí 90 - 100 mg%, jako u většiny odrůd skandinávského původu. Chuť je sladší, aromatická.
- Zrání: rané, jako 'Nigra'. Mezi registrovanými odrůdami se vyznačuje vyšší stejnoměrností zraní a neopadavostí bobulí. Kvalita suroviny je zvláště vysoká. Všestranné použití a výrobky mají vysokou kvalitu.
- Odolnost padlí : vyšší,
- Odolnost rzi vejmutovkové: nižší, náchylná.
- Sklizeň: [VII-1 až VII-2]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
- Patří mezi velmi kvalitní ovoce.
- Snáší i chudší půdy.
- Jako většina odrůd tohoto druhu uplatní se na hlubších, živinami a vláhou dobře zásobených půdách řepařského, obilnářského a v lepších oblastech bramborářského typu.
- Nemá zvláštní nároky na řez a dobře snáší i jednorázové zmlazování. Výhodou pomalejší stárnutí kosterních větví a obrostu.
- K podpoře růstu mladých výsadeb se osvědčila doplňková závlaha.
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- SEMPRA a.s. - www.sempra.cz
ODEBRAT Z POROVNÁNÍ 244