Broskvoň - Prunus persica (L.) Batsch
Broskvoň je peckovina s velkými nároky na stanovištní podmínky, která se pěstitelsky u nás hodí pouze do vinorodých oblastí.
Vyselektoval L.Solnička ze semenáčů pecek italského původu v roce 1943 v Nosislavi, další výběr byl proveden na VŠZ v Lednici na Moravě.
Selekce ze semenáčů pecek italského původu;
registrace 1970, udržovateli jsou SEVA-FLORA Valtice a pan Miroslav Kostiha, Valtice.
Pozdní žlutomasá broskev s dobrými plody pro stolní použití i zpracování s dobře oddělitelnou dužninou. Není náročná na stanovištní podmínky, je vhodná i do okrajových oblastí určených pro pěstování broskvoní. Odolnost proti mrazu vysoká, v květu vyšší, proti kadeřavosti a klejotoku je střední.
Vlastnosti:
- Skupina: broskve,
- Zralost: pozdní, pozdní žlutomasá odrůda. Zraje 20 dnů po odrůdě 'Redhaven'.
- Strom: vzrůst střední, vytvářejí vzpřímené koruny s velkým množstvím plodonosného obrostu.
Plodnost je střední, pravidelná s nástupem od 4.roku po výsadbě.
Stromy mají dobrý zdravotní stav, značně odolávají mrazům ve dřevě i v pupenech. Není náročná na stanovištní podmínky, je vhodná i do okrajových oblastí určených pro pěstování broskvoní.
Odolnost vůči kadeřavosti a klejotoku je střední.
Vhodným tvarem je zákrsek s dutou (kotlovitou) korunou. Jako podnože se doporučují broskvoňové semenáče B-VA-1 až 4 a do sušších vápenitých půd broskvomandloň BM-VA-1. - Květ: zvonkovitý - uzavřený, malý, korunní plátky oválné, světle růžové. Odolnost proti mrazu je vyšší.
- Plod: střední, kulovitý, souměrný. Břišní šev je mělký, málo znatelný, hlubší pouze ve vrcholové části plodu. U některých plodů se vyskytuje malý čnělkový hrbolek. Pecka je středně velká, oválná s ostrou špičkou.
Plody jsou vhodné pro stolní použití i průmyslové zpracování. - Slupka: silně plstnatá, pevná; základní barvu má žlutavě oranžovou, překrytou na osluněné straně červeným líčkem ve formě mramorování a tmavších červených teček.
- Dužnina: žlutá až oranžová, kolem pecky mírně načervenalá, jemně vláknitá a velmi šťavnatá. Chuť je sladce navinulá, aromatická, dobrá. Dobře se odděluje od dužniny.
- Zralost: [VIII-3 až VIII-3]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- Obrazový atlas peckovin 2. - Sus a kol.
ODEBRAT Z POROVNÁNÍ 203