Broskvoň - Prunus persica (L.) Batsch
Broskvoň je peckovina s velkými nároky na stanovištní podmínky, která se pěstitelsky u nás hodí pouze do vinorodých oblastí.
USA, 1939 ve Fort Valley, Georgia; do pěstování byla zavedena v roce 1945,
vyselektovaný semenáč kultivaru Halehaven;
registrace 1979, udržovateli jsou SEVA-FLORA Valtice a pan Miroslav Kostiha, Valtice.
Raná žlutomasá broskev s většími aromatickými a výbornými plody pro stolní použití. Pecka jen mírně odlučitelná v plné zralosti. Plodnost je velká, odrůda vhodná především do teplých oblastí s nároky na hlubší pravidelný řez. Střední odolnost proti mrazu ve dřevě i květech, malá kadeřavosti a klejotoku.
Vlastnosti:
- Skupina: broskve,
- Zralost: raná, raná žlutomasá odrůda. Zraje 14 až 16 dnů před odrůdou Redhaven.
- Strom: vzrůst vyšší, v mládí, v plodnosti středně bujně. Vytvářejí přiměřeně husté koruny. Vzpřímené základní větvě vytvářejí dostatek plodného obrostu.
Plodnost je velká, pravidelná, nastupuje zhruba od třetího roku po výsadbě.
Je vhodná především do teplých oblastí. Je náchylná na prosychání plodného dřeva, vyžaduje proto hlubší pravidelný řez.
Je náchylná vůči kadeřavosti a klejotoku, středně odolná k nízkým teplotám ve dřevě a pupenech.
Vhodným tvarem je zákrsek s dutou (kotlovitou) korunou. Jako podnože se osvědčují broskvoňové semenáče řady B-VA-1 až 4. - Květ: zvonkovitý - uzavřený, menší, korunní plátky oválné, úzké, tmavě růžové.
Odolnost proti mrazu v květech je malá až střední. - Plod: střední, až velký, kulovitý. Břišní šev je výrazný, hluboký, široký, rozděluje plod na téměř stejné poloviny.
Pecka je velká, oválná, s krátkou ostrou špičkou, rýhy jsou hluboké a četné.
Plody jsou vhodné pro stolní použití, snadno otlačitelné. - Slupka: silně plstnatá, až středně plstnatá, silná. Základní barvu má žlutou, z větší části překrytou červeným líčkem ve formě mramorování, pruhování a tečkování.
- Dužnina: žlutá až oranžová, šťavnatá, jemně vláknitá, sladce navinulá, aromatická, výborná. Pecka je neodlučitelná od dužniny, pouze v plné zralosti se oddělitelnost zlepšuje.
- Zralost: [VII-2 až VII-2]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- Atlas odrůd peckovin 2. - Sus a kol.
ODEBRAT Z POROVNÁNÍ 189