Meruňka - Prunus armeniaca L.

Meruňka je teplomilná peckovina, jejíž pěstitelské nároky a nároky na stanoviště určuje především její původ. Pochází z podmínek vnitrozemského klimatu střední Asie s krátkými a suchými zimami a rychlým přechodem ze zimy do jara. Velmi důležitou charakteristikou v domovině meruňky jsou rovněž stabilní teploty bez značnějších výkyvů. To vše určilo charakter krátkého zimního odpočinku meruňky. V našich podmínkách při průběhu dlouhé zimy zůstává meruňka po proběhnutí hlubokého klidu ve vynuceném klidu, který je přirozeně podmíněný chladem. Proto je možné u nás meruňku úspěšně pěstovat pouze v oblastech jižní Moravy, teplých míst Polabí, či odpovídajících podmínek mikroklimatu relativně vyšších poloh.

(Vybráno: 28) ?

  • zralost: 9 raná;   8 poloraná;   11 pozdní;   0 velmi pozdní;  

  • Strom: 2 vzrůst slabší;   17 vzrůst střední;   9 vzrůst vyšší;  

  • Plodnost - úrodnost: 0 menší;   7 střední;   3 vyšší;   18 vysoká;  

  • Plod: 14 střední;   2 větší;   11 velký;  

  • Barva plodu: 2 žlutá;   5 žlutá s tmavším líčkem;   4 oranžová;   17 oranžová s tmavším líčkem;  

  • Dužnina: 6 tuhá;   15 středně tuhá;   7 měkká rozplývavá;  

  • Květ a opylení: 17 samosprašná;   3 částečně samosprašná;   2 cizosprašná;  

  • Odolnost monilióze: 0 malá;   14 střední;   4 větší;  

  • Odolnost šarce: 0 nízká;   0 střední až vyšší;   0 rezistentní;  


   TERMÍNY

 Zralost

    - Velkopavlovická zraje u nás v poslední dekádě července

  Řadit podle: 
od  
   a:
od

 Pro zúžení výběru zvolte požadované parametry a případně vhodné řazení. Kombinace které nedávají smysl budou ignorovány!

zrušit parametry

?
VESELKA

Slovensko, Šlechtitelsko-výzkumná stanice Veselé u Piešťan,
vznikla křížením odrůd 'VESNA' a 'VEGANA' .
Registrována roku 2017.

Raná meruňka s atraktivními chuťově výbornými plody pro přímý konzum i zpracování, které dobře snáší přepravu. Slabeji rostoucí plodný strom pro všechny meruňkové polohy, má zvýšené nároky na výživu, závlahu a řez. Vysoká odolnost mrazu, střední k moniliové hnilobě.

Vlastnosti:

  • zralost: raná, Sklízí se 11 dní před Velkopavlovickou.
  • Strom: vzrůst slabší, koruna je poměrně řídká a vznosná. Plodonosný obrost je spurtypového růstu. Letorosty jsou krátké s velkým množstvím lenticel.
    Vhodná pro všechny polohy, které jsou určeny pro pěstování meruněk. Vzhledem k menšímu vzrůstu, bohaté plodnosti je třeba dbát na zvýšené nároky na výživu, závlahu a řez.
    Vůči mrazu je odolnost vysoká.
    Vhodný je kmenný tvar s terminálním výhonem. Podle stanoviště můžeme volit různé podnože M-VA-1 až M-VA- 4, M-LE-1, St. Julien A.
  • Plodnost - úrodnost: vysoká, pravidelná a nástup je brzký.
  • Plod: velký, srdčitý a nesouměrný.
    Plody jsou vhodné především pro přímý konzum, ale i průmyslové zpracování.
  • Barva plodu: oranžová s tmavším líčkem, které pokrývá větší část plodu.
  • Dužnina: středně tuhá, oranžová, šťavnatá, navinule sladká až sladká, aromatická, výborná. Pecka je velmi dobře odlučitelná od dužniny.
  • Květ a opylení: -- Korunní plátky jsou bílé, okrouhlé.
    Vůči mrazu je odolnost vysoká.
  • Odolnost monilióze: střední,
  • Odolnost šarce: --

Termíny:
  • Zralost: [VII-2 až VII-2]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                       
Sklízí se 11 dní před Velkopavlovickou, dozrávají celkem vyrovnaně ale lépe je sklízet probírkou. Plody jsou vhodné především pro přímý konzum, ale i průmyslové zpracování, dobře snáší přepravu.

Použitá literatura a další zdroje

  • Atlas odrůd peckovin 2. - Sus a kol.


    POROVNAT494  

zpět

 


Našli jste v popisu chybu, nebo máte jiné zkušenosti, o které se chcete podělit s ostatními? Přidejte k popisu svůj příspěvek, který pomůže zpřesnit uvedené informace.

Přidat příspěvek

Nadpis (max. 64 znaků)

Příspěvek

Autor (max. 64 znaků)

Kontakt Zanechte na sebe prosím kontakt - ten nebude zveřejněn !!! Možná budeme ještě něco potřebovat. (max. 124 znaků)

K příspěvku můžete připojit obrázek

Obrázek
Jen soubory - obrázky: jpg, png, gif, bmp.

 

Tento kód kontrola

opište zde:
zpět