Meruňka - Prunus armeniaca L.

Meruňka je teplomilná peckovina, jejíž pěstitelské nároky a nároky na stanoviště určuje především její původ. Pochází z podmínek vnitrozemského klimatu střední Asie s krátkými a suchými zimami a rychlým přechodem ze zimy do jara. Velmi důležitou charakteristikou v domovině meruňky jsou rovněž stabilní teploty bez značnějších výkyvů. To vše určilo charakter krátkého zimního odpočinku meruňky. V našich podmínkách při průběhu dlouhé zimy zůstává meruňka po proběhnutí hlubokého klidu ve vynuceném klidu, který je přirozeně podmíněný chladem. Proto je možné u nás meruňku úspěšně pěstovat pouze v oblastech jižní Moravy, teplých míst Polabí, či odpovídajících podmínek mikroklimatu relativně vyšších poloh.

(vybráno celkem: 28)

  • zralost: 9 raná;   8 poloraná;   11 pozdní;   0 velmi pozdní;  

  • Strom: 2 vzrůst slabší;   17 vzrůst střední;   9 vzrůst vyšší;  

  • Plodnost - úrodnost: 0 menší;   7 střední;   3 vyšší;   18 vysoká;  

  • Plod: 14 střední;   2 větší;   11 velký;  

  • Barva plodu: 2 žlutá;   5 žlutá s tmavším líčkem;   4 oranžová;   17 oranžová s tmavším líčkem;  

  • Dužnina: 6 tuhá;   15 středně tuhá;   7 měkká rozplývavá;  

  • Květ a opylení: 17 samosprašná;   3 částečně samosprašná;   2 cizosprašná;  

  • Odolnost monilióze: 0 malá;   14 střední;   4 větší;  

  • Odolnost šarce: 0 nízká;   0 střední až vyšší;   0 rezistentní;  


   TERMÍNY

 Zralost

    - Velkopavlovická zraje u nás v poslední dekádě července

  Řadit podle: 
od  
   a:
od

 Pro zúžení výběru zvolte požadované parametry a případně vhodné řazení. Kombinace které nedávají smysl budou ignorovány!

zrušit parametry

LEGOLDA

Vznikla na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici.
Je výsledkem dlouhodobého kombinačního křížení kde posledním rodičovským párem byly genotypy RR-2054 x D1R70T84.
Do seznamu povolených odrůd byla zapsána v roce 2002.

Raně zrající odrůda s pěknými velkými plody, dobře odlučitelnými od dužniny. Plody jsou výborné chuti určené pro přímý konzum, slabě se otlačují. Silně rostoucí strom s vyššími nároky na řez. Květní pupeny poměrně odolnější k mrazu než u Velkopavlovické. Ve vlhčích letech je nutná ochrana proti monilii v době květu i před dozráním. Střední odolnost ke gnomonii.

Vlastnosti:

  • zralost: raná, Zraje 6 až 9 dnů před Velkopavlovickou.
  • Strom: vzrůst vyšší, velmi silný vzrůst, habitus stromu otevřený.
    Je náročnější na řez. Vyžaduje větší péči při formování koruny, protože přirozená koruna je nepravidelná. Po udržovacím řezu tvoří snadno vlky.
    Vegetaci ukončuje později.
    Vhodné jsou kmenné tvary včetně nízkokmene s dutou korunou nebo s centrální větví na podnožích M-VA 1 až 3 a M-LE-1. Na slivoňových podnožích s ní nejsou dlouhodobé zkušenosti.
  • Plodnost - úrodnost: vysoká, a pravidelněji než odrůda Velkopavlovická, nástup je ve 4.roce po výsadbě.
  • Plod: velký, Průměrná hmotnost plodu je 57 g, při přeplození je nižší. Tvar plodu je kulovitě oválný, z bočního pohledu pravoúhelníkovitý, z čelního trojúhelníkovitý, podle švu převážně nesouměrný, povrch slabě hrbolkovitý.
    Je slabě otlačitelný, vhodný pro přímý konzum.
  • Barva plodu: oranžová, s nevýrazným červeným líčkem, pouze s osamocenými, středně červenými skvrnami. Slupka slabě plstnatá.
  • Dužnina: středně tuhá, oranžová, velmi šťavnatá. Chuť je výborná, sladce navinulá s příjemným aroma.
    Odlučitelnost dužniny od pecky je velmi dobrá. Jádro semenné je sladké.
  • Květ a opylení: -- začátek kvetení je střední, současně s odrůdou Velkopavlovická.
    Květní pupeny jsou v průměru odolnější k mrazu - pouze v některých letech na stejné úrovni jako u odrůdy Velkopavlovické, v některých letech na stejné úrovni.
  • Odolnost monilióze: střední, V letech s vyšší vlhkostí je nutná ochrana proti monilii jak v době květu, tak i v době před dozráním.
    Je středně odolná ke gnomonii.
  • Odolnost šarce: --

Termíny:
  • Zralost: [VII-2 až VII-2]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                       
Zraje 6 až 9 dnů před Velkopavlovickou, plody jsou slabě otlačitelné vhodné pro přímý konzum.

  • Je středně odolná ke gnomonii.

Použitá literatura a další zdroje


    POROVNAT484  

zpět

 


Našli jste v popisu chybu, nebo máte jiné zkušenosti, o které se chcete podělit s ostatními? Přidejte k popisu svůj příspěvek, který pomůže zpřesnit uvedené informace.

Přidat příspěvek

Nadpis (max. 64 znaků)

Příspěvek

Autor (max. 64 znaků)

Kontakt Zanechte na sebe prosím kontakt - ten nebude zveřejněn !!! Možná budeme ještě něco potřebovat. (max. 124 znaků)

K příspěvku můžete připojit obrázek

Obrázek
Jen soubory - obrázky: jpg, png, gif, bmp.

 

Tento kód kontrola

opište zde:
zpět