Rybíz černý
Ribes nigrum L.
Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků.
Velké Losiny,
vznikla křížením genotypů z Velkých Losin a slovenských Bojnic.
Registrována roku 2003.
Černý raný rybíz s velkými chutnými lahodnými, navinule sladkými a aromatickými bobulemi pro přímý konzum i konzervace. Bujnější keř s vysokou plodností, vhodný do všech pěstitelských oblastí, pro neutrální půdy. Na agrotechniku je středně náročný. Střední odolnost proti napadení padlím.
Vlastnosti:
- Skupina: černoplodé,
- Keř: vyšší, vzrůstnost keře střední až bujná, hustota střední, vysoce kulovitý. Výhony rostou polovzpřímeně, počet základních výhonů je vysoký.
Odrůda vhodná do všech pěstitelských oblastí, pro neutrální půdy.
Na agrotechniku před výsadbou i během pěstování je středně náročná. - Rašení a kvetení: rané, rašení je rané, začátek kvetení střední. Pupeny jsou středně ojíněné. Mladý výhon má střední antokyanové zabarvení, lesk horní strany listuje střední.
- Plodnost a úrodnost: vysoká, bývá brzká a je pravidelná. Určena pro ruční sklizeň.
- Hrozen : střední, se středním obsazením bobulemi.
- Bobule: velká, tvar ploše kulovitý, pevnost velká. Barva černá. Chuť je lahodná, navinule sladká a aromatická.
Odrůda pro ruční sklizeň. - Zrání: rané, až středně raná.
- Odolnost padlí : střední,
- Odolnost rzi vejmutovkové: --
- Sklizeň: [VI-4 až VII-1]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Drobné ovoce, skořápkoviny - Dušan Nesrsta
- SEMPRA a.s. - www.sempra.cz
POROVNAT439