Rybíz černý
Ribes nigrum L.
Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků.
Švédsko,
vznikla křížením odrůd 'ALTAJSKAJA DESERTNAJA' x ( 'CONSORT' x 'KAJAAMIN VISTA' ).
Registrována 2001.
Černý rybíz s velkými sladkokyselými, méně aromatickými bobulemi pro přímý konzum a konzervace. Bujný keř s vysokou plodností vhodný do všech pěstitelských oblastí s neutrální, hlinitou polopropustnou půdou. Nenáročná na agrotechniku. Vysoká odolnost proti padlí a rzi.
Vlastnosti:
- Skupina: černoplodé,
- Keř: vyšší, vzrůstnost keře bujná, hustota velká, tvar široce křovitý. Výhony rostou vzpřímeně, počet základních výhonů je střední až vysoký.
Odrůda vhodná do všech pěstitelských oblastí, neutrální, hlinité polopropustné půdy.
Na agrotechniku před výsadbou i během pěstování je nenáročná. - Rašení a kvetení: -- Pupeny jsou silně ojíněné. Mladý výhon má slabé antokyanové zabarvení, lesk horní strany listuje střední, barva čepele tmavě zelená.
- Plodnost a úrodnost: vysoká, brzká a pravidelná.
- Hrozen : delší, délka hroznu včetně stopky středně dlouhá až dlouhá, hustota řídká.
- Bobule: velká, tvar ploše kulovitý až kulovitý, pevnost střední až velká. Barva černá, lesklá. Odrůda se sladkokyselými, méně aromatickými bobulemi,
- Zrání: střední, až pozdní.
- Odolnost padlí : vyšší,
- Odolnost rzi vejmutovkové: vyšší,
- Sklizeň: [VII-2 až VII-3]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
- Nemá zvláštní nároky na půdu a výživu, nevhodné jsou zamokřené nebo suché stanoviště.
- Odrůda s výbornou plodností a zdravotním stavem, vhodná do intenzivních výsadeb i pro drobné pěstitele.
- Lze ji pěstovat i v horských oblastech.
Použitá literatura a další zdroje
- Drobné ovoce, skořápkoviny - Dušan Nesrsta
- Databáze odrůd ovocných plodin - Ing. Jiří Vysloužil
POROVNAT437