Rybíz černý

Ribes nigrum L.

Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků. 

(Vybráno: 18) ?

  • Skupina: 18 černoplodé;   0 ostatní;  

  • Keř: 0 menší;   11 střední;   7 vyšší;  

  • Rašení a kvetení: 8 rané;   9 polorané;   0 pozdní;  

  • Plodnost a úrodnost: 4 střední;   4 vyšší;   10 vysoká;  

  • Hrozen : 0 kratší;   8 střední;   10 delší;  

  • Bobule: 0 malá;   7 střední;   11 velká;  

  • Zrání: 8 rané;   8 střední;   2 pozdní;  

  • Odolnost padlí : 2 nižší;   7 střední;   9 vyšší;  

  • Odolnost rzi vejmutovkové: 6 nižší;   2 střední;   3 vyšší;  


   TERMÍNY

 Sklizeň

  Řadit podle: 
od  
   a:
od

 Pro zúžení výběru zvolte požadované parametry a případně vhodné řazení. Kombinace které nedávají smysl budou ignorovány!

zrušit parametry

?
TIBEN

Polsko,
vznikla křížením odrůd Titania ' X ' Ben Nevis '.'
Odrůda je právně chráněná, u nás registrována 2004.

Černý rybíz s většími chutnými lahodnými aromatickými bobulemi pro přímý konzum, konzervace a mražení. Pozdnější bujnější odrůda s vysokou plodností vhodná do všech pěstitelských oblastí s neutrální půdou. Nenáročná na agrotechniku. Vysoká odolnost proti napadení padlím i rzí.

Vlastnosti:

  • Skupina: černoplodé,
  • Keř: střední, až bujná, hustota střední, vysoce kulovitý. Výhony rostou polovzpřímeně, počet základních výhonů je vysoký.
    Odrůda vhodná do všech pěstitelských oblastí s neutrální půdou.
    Na agrotechniku před výsadbou i během pěstování je nenáročná.
  • Rašení a kvetení: polorané, Mladý výhon bez antokyanového zabarvení, lesk horní strany listuje silný. Pupeny jsou slabě ojíněné.
  • Plodnost a úrodnost: vysoká, brzká a pravidelná.
  • Hrozen : střední, hustota střední.
  • Bobule: střední, až velká, tvar kulovitý, pevnost velká. Barva černá, matná. odrůda s chutnými lahodnými a aromatickými bobulemi,
    určena pro ruční sklizeň.
  • Zrání: střední, až pozdní.
  • Odolnost padlí : vyšší, je vysoká.
  • Odolnost rzi vejmutovkové: vyšší, je vysoká.

Termíny:
  • Sklizeň: [VII-3 až VII-4]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                                               
sklizeň konzervárenská týden před sklizní konzumní, která probíhá ve druhé polovině do konce července. Určena pro ruční sklizeň.

Použitá literatura a další zdroje

  • Drobné ovoce, skořápkoviny - Dušan Nesrsta


    POROVNAT436  

zpět

 


Našli jste v popisu chybu, nebo máte jiné zkušenosti, o které se chcete podělit s ostatními? Přidejte k popisu svůj příspěvek, který pomůže zpřesnit uvedené informace.

Přidat příspěvek

Nadpis (max. 64 znaků)

Příspěvek

Autor (max. 64 znaků)

Kontakt Zanechte na sebe prosím kontakt - ten nebude zveřejněn !!! Možná budeme ještě něco potřebovat. (max. 124 znaků)

K příspěvku můžete připojit obrázek

Obrázek
Jen soubory - obrázky: jpg, png, gif, bmp.

 

Tento kód kontrola

opište zde:
zpět