Rybíz černý
Ribes nigrum L.
Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků.
Polsko,
vznikla křížením odrůd Titania ' X ' Ben Nevis '.'
Odrůda je právně chráněná, u nás registrována 2004.
Černý rybíz s většími chutnými lahodnými aromatickými bobulemi pro přímý konzum, konzervace a mražení. Pozdnější bujnější odrůda s vysokou plodností vhodná do všech pěstitelských oblastí s neutrální půdou. Nenáročná na agrotechniku. Vysoká odolnost proti napadení padlím i rzí.
Vlastnosti:
- Skupina: černoplodé,
- Keř: střední, až bujná, hustota střední, vysoce kulovitý. Výhony rostou polovzpřímeně, počet základních výhonů je vysoký.
Odrůda vhodná do všech pěstitelských oblastí s neutrální půdou.
Na agrotechniku před výsadbou i během pěstování je nenáročná. - Rašení a kvetení: polorané, Mladý výhon bez antokyanového zabarvení, lesk horní strany listuje silný. Pupeny jsou slabě ojíněné.
- Plodnost a úrodnost: vysoká, brzká a pravidelná.
- Hrozen : střední, hustota střední.
- Bobule: střední, až velká, tvar kulovitý, pevnost velká. Barva černá, matná. odrůda s chutnými lahodnými a aromatickými bobulemi,
určena pro ruční sklizeň. - Zrání: střední, až pozdní.
- Odolnost padlí : vyšší, je vysoká.
- Odolnost rzi vejmutovkové: vyšší, je vysoká.
- Sklizeň: [VII-3 až VII-4]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Drobné ovoce, skořápkoviny - Dušan Nesrsta
POROVNAT436