Rybíz černý
Ribes nigrum L.
Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků.
Šlechtitelská stanice ve Velkých Losinách (novošlechtění LS-IX/194).
Vznikla kombinačním křížením odrůd 'FERTÓDI I.' a 'ROODKNOP' .
Odrůda byla registrována v roce 2000.
Černý rybíz s chutnými lahodnými a sladce navinulými bobulemi pro přímý konzum a zpracování. Odrůda vhodná do všech pěstitelských oblastí s neutrálními půdami. Na agrotechniku je středně náročná. Není citlivá k padlí ani antraknóze, dobře odolává i mrazům v květu.
Vlastnosti:
- Skupina: černoplodé,
- Keř: střední, hustota řídká, tvar široce kulovitý. Výhony rostou vzpřímeně, počet základních výhonů je střední.
Odrůda vhodná do všech pěstitelských oblastí s neutrálními půdami.
Na agrotechniku před výsadbou i během pěstování je středně náročná. - Rašení a kvetení: polorané, Je odolná jarním mrazíkům v době květu.
Pupeny jsou slabě ojíněné. Mladý výhon má slabé antokyanové zabarvení, lesk horní strany listu je střední. - Plodnost a úrodnost: střední, bývá brzká, pravidelná.
- Hrozen : střední, délka hroznu včetně stopky středně dlouhá, na třapině bývá 5 – 7 plodů.
- Bobule: střední, až velká, tvar kulovitý, pevnost velká. Barva černá s vysokým leskem. Slupka je pevná se zřetelnými lenticelami.
Odrůda s chutnými lahodnými a sladce navinulými bobulemi.
Určena pro ruční i mechanizovanou sklizeň, vhodná i pro zpracování. - Zrání: rané, až středně rané.
- Odolnost padlí : střední, střední odolnost antraknóze. Dobře odolává mrazu v době květu.
- Odolnost rzi vejmutovkové: --
- Sklizeň: [VII-1 až VII-2]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Drobné ovoce, skořápkoviny - Dušan Nesrsta
- SEMPRA a.s. - www.sempra.cz
POROVNAT435