Rybíz černý
Ribes nigrum L.
Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků.
Vyšlechtěna ve Velkých Losinách (LS II/33A).
Křížení odrůd 'FERTÔDI L' x genotyp ze slovenských Bojnic.
Registrována roku 2003.
Černý rybíz s chutnými sladkými aromatickými bobulemi pro přímý konzum a šťávy. Raná odrůda s velkými nestejnoměrně zrajícími bobulemi pro ruční sklizeň. Odrůda vhodná do středních a vyšších pěstitelských oblastí, pro neutrální vlhké půdy. Nenáročná na agrotechniku. Střední odolnost k napadení padlím.
Vlastnosti:
- Skupina: černoplodé,
- Keř: střední, hustota řídká, tvar keře široce kulovitý. Poměr výšky a průměru keře je střední. Keř středně vzrůstný s nízkým počtem základních výhonů. Výhony rostou polovzpřímeně, počet základních výhonů je nízký.
Odrůda vhodná do středních a vyšších pěstitelských oblastí, pro neutrální zavlažované půdy.
Na agrotechniku před výsadbou i během pěstování je nenáročná. - Rašení a kvetení: rané, Doba rašení je raná, doba začátku kvetení je střední. Pupeny jsou středně ojíněné. Mladý výhon má slabé antokyanové zabarvení, lesk horní strany listu je střední.
- Plodnost a úrodnost: vysoká, brzká a pravidelná.
- Hrozen : střední, až delší, hustota střední.
- Bobule: velká, až velmi velká, tvar kulovitý, středně pevné. Barva černá, lesklá.
Chuť sladká a aromatická.
Nestejnoměrně dozrává, určena pro ruční sklizeň. - Zrání: rané, až velmi rané.
- Odolnost padlí : střední,
- Odolnost rzi vejmutovkové: --
- Sklizeň: [VI-3 až VII-1]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Drobné ovoce, skořápkoviny - Dušan Nesrsta
- SEMPRA a.s. - www.sempra.cz
POROVNAT433