Rybíz černý
Ribes nigrum L.
Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků.
Velké Losiny.
Novošlechtění LS-IX/192 ( 'DÉMON' ) vzniklo z kombinačního křížení mezi odrůdami 'FERTÓDI' a odrůdou 'ROODKNOP' .
Registrována roku 2000.
Černý rybíz s chutnými navinule sladkými bobulemi pro přímý konzum, šťávy a zpracování. Úrodná, velmi raná odrůda vhodná do středních a vyšších pěstitelských oblastí s neutrální půdou, nenáročná na agrotechniku. Vyšší odolnost proti padlí, vysoká odolnost mrazu v květu.
Vlastnosti:
- Skupina: černoplodé,
- Keř: střední, hustota střední, tvar kulovitý, hlavní větve středně silné. Výhony rostou polovzpřímeně, počet základních výhonů je nižší až střední. Odrůda vhodná do středních a vyšších pěstitelských oblastí s neutrální půdou. Na agrotechniku před výsadbou i během pěstování je nenáročná.
- Rašení a kvetení: rané, Pupeny jsou slabě ojíněné s velmi slabým antokyanovým zabarvením. Mladý výhon má slabé antokyanové zabarvení, lesk horní strany listu slabý. Vysoká odolnost vůči nízkým teplotám v období kvetení.
- Plodnost a úrodnost: vysoká, a pravidelná. Nástup plodnosti středně pozdní.
- Hrozen : střední, středně hustý.
- Bobule: střední, tvar kulovitý, pevnost nízká až střední. Barva černá. Chuť sladkokyselá až slabě kyselá. Bobule v hroznu jsou tvarově vyrovnané. Určena pro ruční sklizeň.
- Zrání: rané, velmi rané.
- Odolnost padlí : vyšší, střední až vysoká. Odolává padlí, které se objevuje jen nepatrně až po sklizni.
- Odolnost rzi vejmutovkové: --
- Sklizeň: [VI-2 až VI-4]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
- Vysoká odolnost vůči nízkým teplotám v období kvetení.
Použitá literatura a další zdroje
- Drobné ovoce, skořápkoviny - Dušan Nesrsta
- SEMPRA a.s. - www.sempra.cz
POROVNAT432