Rybíz černý
Ribes nigrum L.
Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků.
Scottish Crop Research Institute, Velká Británie.
křížení odrůd 'BEN ALDER' x 'GOLUBKA' .
Odrůda je právně chráněná, registrována roku 2005.
Černý rybíz s chutnými sladkými bobulemi vhodný pro přímý konzum a zpracování. Raná odrůda s vysokou a pravidelnou plodností, vhodná do všech pěstitelských oblastí pro úrodné půdy s neutrálním pH. Nenáročná na agrotechniku. Vysoká odolnost proti napadení padlím, rezistence k virovému zvratu rybízu.
Vlastnosti:
- Skupina: černoplodé,
- Keř: střední, hustota střední, tvar křovitý. Habitus keře je vzpřímený s dobrým bazálním větvením, větve jsou dlouhé a vzpřímené. Odrůda vhodná do všech pěstitelských oblastí pro úrodné neutrální půdy. Na agrotechniku před výsadbou i během pěstování je nenáročná.
- Rašení a kvetení: rané, Pupeny jsou slabě ojíněné. Mladý výhon má slabé antokyanové zabarvení, lesk horní strany listu je silný.
- Plodnost a úrodnost: vysoká, a pravidelná, nástup plodnosti středně pozdní.
- Hrozen : střední, až kratší, hustota hroznu střední.
- Bobule: střední, až velká, tvar kulovitý, pevnost střední. Barva je černá.
Odrůda s chutnými sladkými bobulemi, velmi dobrou barvou, průměrným obsahem vitamínu C. Jsou vhodné pro zpracování na šťávy, velmi dobře skliditelné. - Zrání: rané, až středně rané.
- Odolnost padlí : vyšší, uváděna je velmi vysoká. Rezistence k virovému zvratu rybízu.
- Odolnost rzi vejmutovkové: --
- Sklizeň: [VI-4 až VII-2]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
- Hlavní výhodou je rezistence k virovému zvratu rybízu a odolnost k listovým chorobám.
- Vhodná pro zahrádky i mechanizovaný sběr (doba zrání je asi týden před 'Ben Lomond', vhodné prodloužení sklizňové sezony).
Použitá literatura a další zdroje
- Drobné ovoce, skořápkoviny - Dušan Nesrsta
- Databáze odrůd ovocných plodin - Ing. Jiří Vysloužil
POROVNAT429