Angrešt - Ribes uva crispa L.
Jako ovocný druh je angrešt pěstován od 16. století. Jeho první kulturní formy vznikly výběrem z přírodních ekotypů z vlhčích oblastí západní Evropy.
DEU,
několikanásobné křížení [ 'KEEPSAKE' x ( 'GOLDKUGEĽ X RIBES DOVARICANTUM)] X' Marcas Frůhe Rotě '.'
Červenoplodá úrodná odrůda s chutnými sladkokyselými, aromatickými plody pro přímý konzum i konzervace. Vyniká ranou sklizňovou zralostí. Je vhodná do všech pěstitelských oblastí, pro humózní a úrodné půdy. Na agrotechniku je středně náročná. Vysoká odolnost proti padlí i antraknóze.
Vlastnosti:
- Skupina: červené,
- Keř (korunka): střední, hustota střední; tvar keře pravokořenného i koruny na meruzalce zlaté je kulovitý. Výhony rostou polovzpřímeně.
- Trnitost: trnité, středně až hustě otrněné převážně jednoduchými krátkými trny.
- Rašení a kvetení: rané, Mladý výhon slabě antokyanově zabarvený s listy silně lesklými. Zbarvení semeníku v době kvetení je zelené, bez plstnatosti. Květní stopka nese zpravidla dva květy.
- Plodnost a úrodnost: vyšší, celkově výnos dosahuje střední až vysoké sklizně. Je pravidelná.
- Bobule: střední, velikostně nevyrovnané zvláště při přeplození, tvar kulovitý. Barva vyzrálého plodu karmínové červená, stejnoměrně rozložená. Povrch slabě ojíněný, bez ochmýření, žilkování slabě znatelné. Tloušťka slupky tenká. Délka stopky je dlouhá. Chutné sladkokyselé aromatické plody, jsou velmi dobré.
- Zrání: rané, až středně rané.
- Odolnost padlí: vysoká, velmi odolná i vůči antraknóze.
- Zrání: [VI-2 až VII-1]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
- Odrůda vhodná do všech pěstitelských oblastí, pro humózní a úrodné půdy.
- Na agrotechniku před výsadbou i během pěstování je středně náročná.
- Vyniká ranou sklizňovou zralostí.
- Je vhodná pro výsadby i do zahrádek.
- Pěstování jako stromky roubované na Ribes aureum.
- Pro slabou slupku je náchylná k praskání.
Použitá literatura a další zdroje
- Jádroviny - Dušan Nesrsta
- Databáze odrůd ovocných plodin - Ing. Jiří Vysloužil
POROVNAT411