Slivoň - Prunus domestica L.

Do skupiny slivoní zařazujeme švestky pravé, pološvestky, slívy, renklody, mirabelky.
Rozšíření pěstování slivoní u nás, pozdější pokles pěstování a současné složení druhů a odrůd je dáno rozšířením virové choroby šarka.

(Vybráno: 22) ?

  • Skupina: 7 švestka (pravá);   8 pološvestka;   3 slíva;   3 renklóda;   1 mirabelka;  

  • Zralost: 6 velmi raná;   3 raná;   4 středně raná;   9 pozdní;  

  • Strom: 0 vzrůst slabší;   10 vzrůst střední;   12 vzrůst bujný;  

  • Plodnost - úrodnost: 1 menší;   6 střední;   3 vyšší;   12 vysoká;  

  • Plod: 2 malý;   12 střední;   3 větší;   5 velký;  

  • Barva plodu: 3 zelená;   1 žlutá;   1 světlá pestrá;   17 modrá;  

  • Dužnina: 15 sladká;   7 navinulá;   0 nakyslá;  

  • Květ a opylení: 11 samosprašná;   1 částečně samosprašná;   10 cizosprašná;  

  • Odolnost monilióze: 3 malá;   10 střední;   8 odolná;  

  • Odolnost šarce: 4 citlivá;   11 středně odolná;   7 tolerantní;   0 rezistentní;  


   TERMÍNY

 Sklizeň

    - Obvyklé období slizňové zralosti - závisí na lokalitě a počasí

  Řadit podle: 
od  
   a:
od

 Pro zúžení výběru zvolte požadované parametry a případně vhodné řazení. Kombinace které nedávají smysl budou ignorovány!

zrušit parametry

?
ANNA SPÄTH

Nalezena koncem 19. století v Maďarsku
Jde o náhodný semenáč, kultivaci prováděly Späth školky v Berlíně

Chutná a velmi úrodná pološvestka, pozdní, samosprašná, ale na stanoviště náročná a tolerantní k šance. Plody vhodné pro přímý konzum i zpracování. Vyžaduje dobré půdy a hodí se do teplejších oblastí, pro lepší vyzrání plodů. Nedaří se jí ve vyšších polohách, kde má často nízkou kvalitu plodů. Je vhodná pro přímý konzum i pro kuchyňské zpracování.

Vlastnosti:

  • Skupina: pološvestka,
  • Zralost: pozdní, Sklízí se v druhé polovině září nebo začátkem října, asi 1-2
    týdny po Domácí švestce.
  • Strom: vzrůst střední, až vyšší habitem vzpřímený, Tvoří řidší, rozložitou, téměř kulovitou korunu. Větve velmi dobře obrůstají krátkým plodonosným obrostem. Stromy jsou odolnější zimním i jarním mrazům. Vhodné jsou kmenné tvary na myrobalánu nebo zákrsky na St. Julien. Stromy se snadno tvarují do tvaru vřeten.
    Vyžaduje dobré půdy a hodí se do teplejších oblastí, pro lepší vyzrání plodů. Ve vyšších polohách nemá dobrou kvalitu plodů.
  • Plodnost - úrodnost: vysoká, velmi raná, pravidelná.
  • Plod: střední, až větší 33 až 48 g, oválně vejčitý či téměř kulovitý. Slupka je červená s hnědavě modrým odstínem, v plné zralosti purpurově červená až fialově hnědá s jemným ojíněním. Stopka je kratší a silnější.
  • Barva plodu: modrá, Slupka je v podkladu červená s hnědavě modrým odstínem, v plné zralosti purpurově červená až fialově hnědá nebo tmavě fialová s jemným ojíněním.
  • Dužnina: sladká, až navinule sladká, dosti aromatická, zelenavě žlutá, tuhá, šťavnatá a většinou dobře odlučitelná od pecky. Díky velmi sladké dužině se výborně hodí na pálení. Chuť je z teplých poloh velmi dobrá, z chladnějších poloh jen průměrná.
  • Květ a opylení: samosprašná, kvete středně raně a je dobrým opylovačem.
  • Odolnost monilióze: střední,
  • Odolnost šarce: středně odolná, až tolerantní, na listech se typická kresba PVV občas objevuje, plody příznaky šarky nemívají.

Termíny:
  • Sklizeň: [IX-3 až X-2]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                       
Zraje asi 1-2 týdny po Domácí švestce.


Použitá literatura a další zdroje

  • Obrazový atlas peckovin 1 - Knihovnička Zahrádkáře - Sus, J Blažek, J. ČZS Květ
  • Atlas odrůd peckovin 1. - Sus a kol.


    POROVNAT294  

zpět

 


Našli jste v popisu chybu, nebo máte jiné zkušenosti, o které se chcete podělit s ostatními? Přidejte k popisu svůj příspěvek, který pomůže zpřesnit uvedené informace.

Přidat příspěvek

Nadpis (max. 64 znaků)

Příspěvek

Autor (max. 64 znaků)

Kontakt Zanechte na sebe prosím kontakt - ten nebude zveřejněn !!! Možná budeme ještě něco potřebovat. (max. 124 znaků)

K příspěvku můžete připojit obrázek

Obrázek
Jen soubory - obrázky: jpg, png, gif, bmp.

 

Tento kód kontrola

opište zde:
zpět