Angrešt - Ribes uva crispa L.

Jako ovocný druh je angrešt pěstován od 16. století. Jeho první kulturní formy vznikly výběrem z přírodních ekotypů z vlhčích oblastí západní Evropy. 

(Vybráno: 36) ?

  • Skupina: 14 bílé a zelené;   8 žluté;   14 červené;  

  • Keř (korunka): 4 menší;   19 střední;   13 větší;  

  • Trnitost: 1 beztrnné;   10 slabě trnité;   25 trnité;  

  • Rašení a kvetení: 12 rané;   23 polorané;   1 pozdní;  

  • Plodnost a úrodnost: 10 střední;   15 vyšší;   11 vysoká;  

  • Bobule: 1 menší;   16 střední;   19 větší;  

  • Zrání: 10 rané;   24 střední;   2 pozdní;  

  • Odolnost padlí: 11 nízká;   7 střední;   18 vysoká;  


   TERMÍNY

 Zrání

  Řadit podle: 
od  
   a:
od

 Pro zúžení výběru zvolte požadované parametry a případně vhodné řazení. Kombinace které nedávají smysl budou ignorovány!

zrušit parametry

?
BRITANIA

Velká Británie, kde byla uvedena už v 1.polovině 19. století. Stále se uplatňuje na zahrádkách u nás a zejména v zahraničí.
Registrována 1954, udržuje ji ŠS Velké Losiny.

Angrešt s velkými oranžově žlutými šťavnatými plody sladkokyselé až sladší, aromatické chuti - typická stolní odrůda. Pěstuje se jako stromkový tvar, pro častější poškozování květů mrazíky se nedoporučuje k výsadbě do vyšších poloh a zámrazných oblastí. Odolnější k americkému padlí angreštovému, náchylná k antraknóze - s doporučením chemického ošetření.

Vlastnosti:

  • Skupina: žluté,
  • Keř (korunka): větší, Jako stromkový tvar na meruzalce zlaté roste bujně na trvalém stanovišti i ve školce. Koruny jsou větší, řidší, kulovitého až deštníkovitého tvaru. Pravokořenný keř má nízký až plazivý vzrůst - nepěstuje se.
  • Trnitost: slabě trnité, Trnitost výhonů je nízká a trny jsou menší.
  • Rašení a kvetení: polorané, Začátek rašení listových pupenů je středně raný, doba květu je středně pozdní. Kvete pozvolna a velmi dlouho. Květy jsou častěji poškozovány nízkými teplotami. Je samosprašná.
  • Plodnost a úrodnost: střední, často ovlivněna nízkými teplotami při květu.
  • Bobule: větší, jsou v konzumní zralosti velké, velikostně poměrně vyrovnané. Tvar je vejčitý až opakvejčitý nebo elipsovitý. Slupka je středně tlustá, oranžově žlutá, s nevýraznou zelenožlutou nervaturu, středně plstnatá, s ojedinělými trichomy (chlupy). Na osluněné straně plodu má hnědočervené líčko. Dužnina je středně tuhá, žlutá, šťavnatá, chuti sladkokyselé až sladší, aromatické.
  • Zrání: střední, konzumní (botanická) zralost je středně pozdní. Typická stolní odrůda. Osvědčila se velikostí a zářivě oranžově žlutým zbarvením plodů; velmi dobrá česatelnost plodů v řidších korunách.
  • Odolnost padlí: vysoká, je odolnější, ale je náchylná k antraknóze. Preventivní fungicidní postřik na začátku června sníží intenzitu napadení a oddálí předčasný opad listů.

Termíny:
  • Zrání: [VII-2 až VII-2]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                       
do konzumní zralosti přechází v polovině července.

  • Vyžaduje hlubší a hlinité půdy s dostatkem vláhy, nesnáší půdy lehké a písčité. 
  • Nedoporučuje se pro vyšší polohy a oblasti s častějším výskytem mínusových teplot v době květu.
  • Postřik proti padlí a antraknóze je nutný.
  • Vyžaduje pravidelný zkracovací řez na vnitřní pupen. 

Použitá literatura a další zdroje


    POROVNAT249  

zpět

 


Našli jste v popisu chybu, nebo máte jiné zkušenosti, o které se chcete podělit s ostatními? Přidejte k popisu svůj příspěvek, který pomůže zpřesnit uvedené informace.

Přidat příspěvek

Nadpis (max. 64 znaků)

Příspěvek

Autor (max. 64 znaků)

Kontakt Zanechte na sebe prosím kontakt - ten nebude zveřejněn !!! Možná budeme ještě něco potřebovat. (max. 124 znaků)

K příspěvku můžete připojit obrázek

Obrázek
Jen soubory - obrázky: jpg, png, gif, bmp.

 

Tento kód kontrola

opište zde:
zpět