Rybíz černý

Ribes nigrum L.

Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků. 

(vybráno celkem: 18)

  • Skupina: 18 černoplodé;   0 ostatní;  

  • Keř: 0 menší;   11 střední;   7 vyšší;  

  • Rašení a kvetení: 8 rané;   9 polorané;   0 pozdní;  

  • Plodnost a úrodnost: 4 střední;   4 vyšší;   10 vysoká;  

  • Hrozen : 0 kratší;   8 střední;   10 delší;  

  • Bobule: 0 malá;   7 střední;   11 velká;  

  • Zrání: 8 rané;   8 střední;   2 pozdní;  

  • Odolnost padlí : 2 nižší;   7 střední;   9 vyšší;  

  • Odolnost rzi vejmutovkové: 6 nižší;   2 střední;   3 vyšší;  


   TERMÍNY

 Sklizeň

  Řadit podle: 
od  
   a:
od

 Pro zúžení výběru zvolte požadované parametry a případně vhodné řazení. Kombinace které nedávají smysl budou ignorovány!

zrušit parametry

ÖJEBYN

Švédského původu, vyšlechtěna na Šlechtitelské stanici Öjebyn,
registrována 1984 a je udržována ŠS Velké Losiny.

Černý rybíz s velkými bobulemi tužší konzistence, aromatické a sladší chuti vysoké kvality. Zraje raně, výnosy jsou střední a stálé. Předností je vyšší stejnoměrnost zrání a neopadavost bobulí. Keř pomaleji stárne, není poškozován mrazem ve dřevě a osvědčil se i v okrajových oblastech pěstování černého rybízu. Odolnější k americkému padlí angreštovému, náchylný ke rzi vejmutovkové.

Vlastnosti:

  • Skupina: černoplodé,
  • Keř: střední, je polovzpřímený, nižší, hustší až kompaktní. Ve 4. roce po výsadbě má keř průměrnou výšku 110 cm. Základní větve jsou středně silné, s hustším obrostem. Má vyšší stupeň samosprašnosti.
  • Rašení a kvetení: polorané, Pupen je vínově červeně zbarven antokyanem. Rašící list má základní barvu středně zelenou a sytější vínově červený až hnědavý okraj (toto zbarvení se považuje za charakteristický znak).
  • Plodnost a úrodnost: střední, a stálé. Podobně jako 'Otelo', není poškozována mrazem ve dřevě a osvědčila se i v okrajových oblastech pěstování černého rybízu.
  • Hrozen : střední, průměrné délky 50 mm s kratší stopkou. Má tlustší třapinu i stopku.
  • Bobule: velká, kulovitá, má tužší konzistenci a pevnou slupku. Obsah vitamínu C je nízký, v průměru ročníků a stanovení v rozpětí 90 - 100 mg%, jako u většiny odrůd skandinávského původu. Chuť je sladší, aromatická.
  • Zrání: rané, jako 'Nigra'. Mezi registrovanými odrůdami se vyznačuje vyšší stejnoměrností zraní a neopadavostí bobulí. Kvalita suroviny je zvláště vysoká. Všestranné použití a výrobky mají vysokou kvalitu.
  • Odolnost padlí : vyšší,
  • Odolnost rzi vejmutovkové: nižší, náchylná.

Termíny:
  • Sklizeň: [VII-1 až VII-2]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                                               
Zraje raně, jako 'Nigra'.

  • Patří mezi velmi kvalitní ovoce.
  • Snáší i chudší půdy.
  • Jako většina odrůd tohoto druhu uplatní se na hlubších, živinami a vláhou dobře zásobených půdách řepařského, obilnářského a v lepších oblastech bramborářského typu. 
  • Nemá zvláštní nároky na řez a dobře snáší i jednorázové zmlazování. Výhodou pomalejší stárnutí kosterních větví a obrostu.
  • K podpoře růstu mladých výsadeb se osvědčila doplňková závlaha.
 

Použitá literatura a další zdroje


    POROVNAT244  

zpět

 


Našli jste v popisu chybu, nebo máte jiné zkušenosti, o které se chcete podělit s ostatními? Přidejte k popisu svůj příspěvek, který pomůže zpřesnit uvedené informace.

Přidat příspěvek

Nadpis (max. 64 znaků)

Příspěvek

Autor (max. 64 znaků)

Kontakt Zanechte na sebe prosím kontakt - ten nebude zveřejněn !!! Možná budeme ještě něco potřebovat. (max. 124 znaků)

K příspěvku můžete připojit obrázek

Obrázek
Jen soubory - obrázky: jpg, png, gif, bmp.

 

Tento kód kontrola

opište zde:
zpět