Rybíz černý

Ribes nigrum L.

Rybíz černý byl do kultury zaveden už v raném středověku. Plody a listy rybízu se tudíž už velmi dlouho používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Středověké lékárny i kuchyně znaly mnoho receptů na přípravu sirupů, likérů a rosolů, které téměř zázračně zlepšovaly zdraví našich předků. 

(vybráno celkem: 18)

  • Skupina: 18 černoplodé;   0 ostatní;  

  • Keř: 0 menší;   11 střední;   7 vyšší;  

  • Rašení a kvetení: 8 rané;   9 polorané;   0 pozdní;  

  • Plodnost a úrodnost: 4 střední;   4 vyšší;   10 vysoká;  

  • Hrozen : 0 kratší;   8 střední;   10 delší;  

  • Bobule: 0 malá;   7 střední;   11 velká;  

  • Zrání: 8 rané;   8 střední;   2 pozdní;  

  • Odolnost padlí : 2 nižší;   7 střední;   9 vyšší;  

  • Odolnost rzi vejmutovkové: 6 nižší;   2 střední;   3 vyšší;  


   TERMÍNY

 Sklizeň

  Řadit podle: 
od  
   a:
od

 Pro zúžení výběru zvolte požadované parametry a případně vhodné řazení. Kombinace které nedávají smysl budou ignorovány!

zrušit parametry

NIGRA

Českého původu, vyšlechtěna na ŠS Velehrad (Karel Jašík).
Vznikla křížením odrůd 'HOLANDSKÝ ČERNÝ' x 'GOLIATH' ,
registrována 1975, udržuje ji ŠS Velké Losiny (registrace ukončena na konci r.1999).

Černý rybíz s delším hroznem a sladšími aromatickými bobulemi. Vyšší keř s nutností včasného zmlazovacího řezu. Vyhovují mu pouze hlubší, živinami a vláhou dobře zásobené chráněné půdy. Jen tam dává výnosy střední a stálé. Okrajová odrůda náchylná k americkému padlí angreštovému a rzi vejmutovkové.

Vlastnosti:

  • Skupina: černoplodé,
  • Keř: střední, až vyšší, polovzpřímený a středně hustý s řidším obrostem.
  • Rašení a kvetení: polorané, Pupen je malý, středně zbarven antokyanem a raší raně. K charakteristickým rozlišovacím znakům patří nepřítomnost antokyanového zbarvení na okraji rašících listů a květů. Má vysoký stupeň cizosprašnosti - vhodní opylovači Viola a Ojebyn.
  • Plodnost a úrodnost: střední, s stálé jen při splnění agrotechnických nároků. Pro nižší výnos, především ve srovnání se současně zrající odrůdou Öjebyn, nedoporučuje se k pěstování na větší výměře.
  • Hrozen : delší, má středně tlustou stopku i třapinu žlutozelené barvy.
  • Bobule: velká, jsou kulaté, středně tuhé konzistence, se středně pevnou, černou slupkou. Chuť je sladší, aromatická. Obsah vitamínu je průměrný (150 mg %).
  • Zrání: střední, spolu s odrůdou 'Öjebyn'. Dozrávají nestejnoměrně. Je určena především na výrobu šťáv.
  • Odolnost padlí : nižší, Je náchylná k americkému padlí angreštovému.
  • Odolnost rzi vejmutovkové: nižší, náchylný.

Termíny:
  • Sklizeň: [VII-1 až VII-2]
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
                                                                                               
Zraje středně raně, spolu s odrůdou 'Öjebyn'.

  • V současné době je považována za okrajovou odrůdu.
  • Jako převážná většina starších odrůd černého rybízu vyžaduje půdy dobře zásobené živinami, dostatečnou vláhu a teplejší chráněné polohy řepařského a v lepších podmínkách obilnářské typu. 
  • Nutný včasný zmlazovací řez s postupným zapěstováváním nových základních větví, jinak rychleji stárne a odrůda plodí jen na obvodu keře. Doporučuje se s ním začít už ve třetím roce.

Použitá literatura a další zdroje


    POROVNAT242  

zpět

 


Našli jste v popisu chybu, nebo máte jiné zkušenosti, o které se chcete podělit s ostatními? Přidejte k popisu svůj příspěvek, který pomůže zpřesnit uvedené informace.

Přidat příspěvek

Nadpis (max. 64 znaků)

Příspěvek

Autor (max. 64 znaků)

Kontakt Zanechte na sebe prosím kontakt - ten nebude zveřejněn !!! Možná budeme ještě něco potřebovat. (max. 124 znaků)

K příspěvku můžete připojit obrázek

Obrázek
Jen soubory - obrázky: jpg, png, gif, bmp.

 

Tento kód kontrola

opište zde:
zpět