Broskvoň - Prunus persica (L.) Batsch
Broskvoň je peckovina s velkými nároky na stanovištní podmínky, která se pěstitelsky u nás hodí pouze do vinorodých oblastí.
USA,
křížení odrůd 'REDHAVEN' a 'S.H.50' ( 'J.H.HALE' × 'HALEHAVEN' ) v roce 1955,
registrace 1983, udržovateli jsou SEVA-FLORA Valtice a pan Miroslav Kostiha, Valtice.
Středně raná žlutomasá broskev s velkými aromatickými plody pro stolní použití, dobrou skladovatelností, s odlučitelnou peckou pouze při plném vyzrání. Bujné stromy s velkou plodností a nutnou probírkou násady. Pěstování vhodné ve všech broskvoňových oblastech i okrajových. Odolnost mrazu je vysoká, kadeřavosti střední.
Vlastnosti:
- Skupina: broskve,
- Zralost: středně raná, středně raná žlutomasá odrůda. Zraje 5 - 6 dnů před odrůdou Redhaven.
- Strom: vzrůst vyšší, v mládí, v plné plodnosti středně bujný. Vytváří přiměřeně husté koruny s méně rozložitými větvemi.
Plodnost je velká, pravidelná, nastupuje ve 4 roce po výsadbě. Nutná probírka plůdků.
Nemá speciální požadavky na agrotechniku. Pěstování je možné ve všech oblastech určených pro broskvoně, včetně okrajových.
Odolnost vůči kadeřavosti je střední, mrazům odolává ve dřevě, v pupenech i květu velmi dobře.
Vhodným tvarem je zákrsek s dutou (kotlovitou) korunou. Jako podnože se využívají broskvoňové semenáče řady B-VA-1 až 4. Zejména na sušších a vápenitých lokalitách se osvědčila broskvoň Davidova, na které mají stromy zdravější růst, větší vitalitu a velmi dobře plodí. Jejich životnost se významně prodlužuje především na písčitých půdách. - Květ: zvonkovitý - uzavřený, menší; korunní plátky jsou miskovitě prohnuté, růžově fialové, nepřekrývají se. Odolnost proti mrazu je vysoká.
- Plod: větší, tvarem vysoce kulovitý. Břišní šev je znatelný, mělký. Čnělková část je pod úrovní plodu. Pecka je středně velká, hluboko rýhovaná, v horní polovině rozšířená.
Plody jsou vhodné pro stolní použití. - Slupka: jemně plstnatá, středně silná, žlutá, z větší části je překryta tmavě karmínovou červení ve formě líčka, které je pruhováné a tečkované.
- Dužnina: žlutá až oranžová, je žlutá, jemně vláknitá, velmi šťavnatá. Její chuť je příjemně sladce navinulá, aromatická. Od dužniny je pecka odlučitelná pouze při plném vyzrání.
- Zralost: [VIII-1 až VIII-1]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- Obrazový atlas peckovin 2. - Sus a kol.
POROVNAT211