Broskvoň - Prunus persica (L.) Batsch
Broskvoň je peckovina s velkými nároky na stanovištní podmínky, která se pěstitelsky u nás hodí pouze do vinorodých oblastí.
USA, vyšlechtěný prof. S. Johnsonem
jako kříženec mezi odrůdami 'HALEHAVEN' a 'KALHAVEN' .
Množení od r.1940; registrace 1963, udržovateli jsou SEVA-FLORA a p. M. Kostiha Valtice.
Středně raná žlutomasá broskev s jemně aromatickými výraznými a dobrými plody pro stolní použití i zpracování s odlučitelnou peckou. Plodnost je velká, má sklon k přeplozování proto je nutná probírka plodů. Nenáročná a nejplastičtější na stanovištní podmínky, vhodná k pěstování ve všech oblastech pro broskvoně. Vysoká odolnost proti mrazu, kadeřavosti je větší.
Vlastnosti:
- Skupina: broskve,
- Zralost: středně raná, středně raná žlutomasá odrůda. Zraje středně raně, 5. až 10. srpna. Je základní klasifikační odrůdou doby zrání.
- Strom: vzrůst střední, vytváří široké, rozkladité koruny s hustým plodným obrostem.
Plodnost je velká až velmi velká, plodí pravidelně. Květní pupeny jsou obvykle v horních dvou třetinách plodných jednoletých výhonů. Odrůda má sklon k přeplozování a vyžaduje probírku násady (malých plůdků ve velikosti lískového oříšku).
Pěstování je možné ve všech oblastech určených pro broskvoně, v okrajových oblastech na chráněná stanoviště. Je nejplastičtější odrůdou z hlediska požadavků na stanovištní podmínky, nenáročná, příznivě reaguje na doplňkovou závlahu.
Zdravotní stav stromů je dobrý, odolávají nízkým teplotám ve dřevě i v kvetu, chorobami ani škůdci zvlášť netrpí.
Vhodným tvarem je zákrsek s dutou (kotlovitou) korunou. Lze ji pěstovat i ve tvaru ovocných stěn (palmet) popř. vřeten. Jako podnože se doporučují broskvoňové semenáče B-VA-1 až 4, dále Lesiberian a do sušších vápenitých půd broskvomandloň BM-VA-1 nebo broskvoň Davidova BD-SU-1. - Květ: zvonkovitý - uzavřený, malý, korunní plátky oválné, temně karmínové. Blizna zřetelně vystupuje nad tyčinky.
Odolnost proti mrazu je vysoká. Odolnost vůči kadeřavosti je střední až velká. - Plod: střední, kulovitý až oválný, lehce zploštělý, tvarově jsou vyrovnané. Břišní šev je málo výrazný, mělký a úzký, končí v malé čnělkové proláklince. Pecka středně velká, podlouhlá s nevýraznými brázdami. Plody vhodné pro stolní použití i průmyslové zpracování.
- Slupka: jemně plstnatá, středně silná, loupatelná. Základní barvu má žlutou, krytou tmavě karmínovou červení, někdy až s fialovým nádechem. Červeň pokrývá více než polovinu plodu.
- Dužnina: žlutá až oranžová, žlutá, jemně zrnitá, pevná, jemně aromatická, výrazná, dobrá, v okolí pecky načervenalá.
Pecka je v plné zralosti odlučitelná od dužniny.
- Zralost: [VIII-1 až VIII-1]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
- Má největší zastoupení v sortimentu broskvoní současných výsadeb.
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- Obrazový atlas peckovin 2. - Sus a kol.
POROVNAT208