Broskvoň - Prunus persica (L.) Batsch
Broskvoň je peckovina s velkými nároky na stanovištní podmínky, která se pěstitelsky u nás hodí pouze do vinorodých oblastí.
USA v roce 1935 prof. S.Johnson,
kříženec mezi odrůdami J.H.Halle a South Haven.
Registrována 1970, udržovateli jsou SEVA-FLORA Valtice a pan Miroslav Kostiha, Valtice.
Středně raná žlutomasá broskev s většími, výrazně aromatickými dobrými plody pro stolní použití i zpracování s dobře odlučitelnou peckou. Plodnost této odrůdy je velká, zvláště v dobrých podmínkách. Vhodná do všech oblastí vhodných pro pěstování broskvoní. Odolnost proti mrazu větší, vůči kadeřavosti střední.
Vlastnosti:
- Skupina: broskve,
- Zralost: středně raná, středně raná žlutomasá odrůda. Zraje 8 až 10 dnů po odrůdě Redhaven.
- Strom: vzrůst střední, vytvářejí vzpřímenější koruny s dlouhým plodným obrostem, vzpřímené větve tvoří méně obrostu.
Plodnost této odrůdy je velká, zvláště v dobrých podmínkách. Nastupuje třetím rokem po výsadbě. Po dobrém odkvětu je potřebná probírka plůdků.
Jinak je na stanoviště málo až středně náročná, daří se ve všech oblastech vhodných pro pěstování broskvoní.
Nejvhodnějším tvarem je zákrsek s dutou (kotlovitou) korunou. Jako podnože se používají broskvoňové semenáče B-VA-1 až 3 a broskvomandloň BM-VA-1.
Odolnost vůči kadeřavosti je střední, proti ostatním houbovým chorobám je poměrně odolná. - Květ: zvonkovitý - uzavřený, malý, korunní plátky tmavě růžové se sytě zbarvenými okraji. Odolnost proti mrazu je střední až velká.
- Plod: střední, až velký, široce oválný, nesouměrný. Břišní šev je mělký, neznatelný. Stopečná jamka je hluboká a široká. Pecka je velká, tmavě hnědá se silnou špičkou, na povrchu zbrázděná.
Plody jsou vhodné pro stolní použití i průmyslové zpracování. - Slupka: jemně plstnatá, středně silná, hůře loupatelná. Základní barvu má žlutou, z větší části překrytou sytým karmínovým líčkem, na osluněné straně až fialově červeným.
- Dužnina: žlutá až oranžová, tuhá, jemně vláknitá, výrazně aromatická, dobrá. Pecka je dobře odlučitelná od dužniny.
- Zralost: [VIII-2 až VIII-2]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- Atlas odrůd peckovin 2. - Sus a kol.
POROVNAT193