Broskvoň - Prunus persica (L.) Batsch
Broskvoň je peckovina s velkými nároky na stanovištní podmínky, která se pěstitelsky u nás hodí pouze do vinorodých oblastí.
USA, vyšlechtěna pravděpodobně J. Burbankem.
Registrace 1970, udržovateli jsou SEVA-FLORA Valtice a pan Miroslav Kostiha, Valtice.
Pozdní žlutomasá broskev s velkými šťavnatými dobrými plody s hůře loupatelnou slupkou, vhodné pro stolní použití i zpracování. Bujné stromy, velká plodnost a menší odolnost proti mrazu v květu. Vysazovat do teplejších oblastí s vlhkými půdami. Malá odolnost kadeřavosti.
Vlastnosti:
- Skupina: broskve,
- Zralost: pozdní, pozdní žlutomasá odrůda. Zraje 10 až 12 dnů po odrůdě Redhaven.
- Strom: vzrůst vyšší, bujný, vytváří větší vzpřímené koruny, které se široce rozkládají.
Plodnost je velká až velmi velká. V příznivých podmínkách pravidelná zhruba od 4. roku po výsadbě.
Nároky na stanovištní podmínky jsou větší. Hodí se do teplejších oblastí naší republiky a je náročná na vodu.
Vhodným tvarem je zákrsek s dutou (kotlovitou) korunou. Z podnoží se osvědčil broskvoňový semenáč řady B-VA-1 až 4 nebo Lesiberian, do sušších vápenitých půd i broskvomandloň BM-VA-1 nebo BM-VA-2.
Odolnost vůči kadeřavosti je malá. - Květ: zvonkovitý - uzavřený, velký, zvonkovité, korunní plátky tmavě růžové.
Je citlivá na poškození pozdně jarními mrazíky v době kvetení. - Plod: větší, je středně velký až větší, nesouměrně kulovitý. Břišní šev je mělký, málo výrazný, hlubší a širší pouze ve vrcholové části plodu. Čnělková část je v proláklince. Pecka je malá, podlouhlá, s hlubokými brázdami na povrchu, Plody jsou vhodné pro stolní použití i průmyslové zpracování.
- Slupka: jemně plstnatá, žlutavě oranžová, překrytá karmínovou červení. Na osluněné straně jsou dlouhé, úzké, rozmyté pruhy s hustými červenými tečkami. Slupka je středně silná, hůře loupatelná.
- Dužnina: žlutá až oranžová, kolem pecky načervenalá, jemně rozplývavá, šťavnatá, dobrá. Pecka je dobře odlučitelná od dužniny.
- Zralost: [VIII-2 až VIII-2]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- Atlas odrůd peckovin 2. - Sus a kol.
POROVNAT186