Meruňka - Prunus armeniaca L.
Meruňka je teplomilná peckovina, jejíž pěstitelské nároky a nároky na stanoviště určuje především její původ. Pochází z podmínek vnitrozemského klimatu střední Asie s krátkými a suchými zimami a rychlým přechodem ze zimy do jara. Velmi důležitou charakteristikou v domovině meruňky jsou rovněž stabilní teploty bez značnějších výkyvů. To vše určilo charakter krátkého zimního odpočinku meruňky. V našich podmínkách při průběhu dlouhé zimy zůstává meruňka po proběhnutí hlubokého klidu ve vynuceném klidu, který je přirozeně podmíněný chladem. Proto je možné u nás meruňku úspěšně pěstovat pouze v oblastech jižní Moravy, teplých míst Polabí, či odpovídajících podmínek mikroklimatu relativně vyšších poloh.
Slovensko, šlechtitelská stanice Veselé, pracoviště Borovce v roce 1964, podána přihláška k ochraně práv.
Vznikla křížením odrůd Julskij a Maďarská.
Registrace 1991, udržovatelem je ŠVS Veselé pri Piešťanoch, SEVA-FLORA Valtice.
Raná odrůda s velkými žlutými velmi dobrými plody, středně dělitelnými vhodnými pro stolní použití i zpracování. Vyšší plodnost, v okrajových oblastech vysazovat na chráněná stanoviště. Je samosprašná s vyšší odolností proti mrazu ve dřevě i v pupenech..
Vlastnosti:
- zralost: raná, Zraje 6 dnů před odrůdou Velkopavlovická.
- Strom: vzrůst střední, koruna vznosná, široce rozložitá, přiměřeně hustá až hustší s hojností krátkého plodonosného obrostu. Letorosty jsou středně dlouhé, červenohnědé s menším množstvím lenticel.
Odolnost proti nízkým teplotám je velmi dobrá.
Náročnost na stanoviště je střední. Lze ji pěstovat ve všech oblastech vhodných pro meruňky, je vhodná i do vyšších oblastí na chráněné stanoviště.
Vyhovuje jí kmenný tvar. Ze semenných podnoží se dobře daří na M-VA-1 až M-VA-4, M-LE-1. Je možno ji pěstovat i na podnoži St. Julien A. - Plodnost - úrodnost: vysoká, a celkem i pravidelná.
- Plod: velký, oválný, středně dobře tvarově a velikostně vyrovnaný, u stopky téměř souměrný, u čnělky částečně souměrný.
Břišní šev je hluboký a široký.
Plody jsou určené pro stolní použití i průmyslové zpracování. - Barva plodu: žlutá s tmavším líčkem, červeným líčkem ve formě pruhování a tečkování. Slupka je středně pevná.
- Dužnina: měkká rozplývavá, oranžová, rozplývavá, středně šťavnatá, nakyslá až navinulá, velmi dobrá. Pecka je vejčitě protáhlá, drsná, středně dobře odlučitelná od dužniny.
- Květ a opylení: samosprašná, Vyniká velmi dobrou odolností vůči nízkým teplotám v pupenech.
- Odolnost monilióze: střední,
- Odolnost šarce: --
- Zralost: [VII-2 až VII-2]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- Atlas odrůd peckovin 2. - Sus a kol.
POROVNAT179