Meruňka - Prunus armeniaca L.
Meruňka je teplomilná peckovina, jejíž pěstitelské nároky a nároky na stanoviště určuje především její původ. Pochází z podmínek vnitrozemského klimatu střední Asie s krátkými a suchými zimami a rychlým přechodem ze zimy do jara. Velmi důležitou charakteristikou v domovině meruňky jsou rovněž stabilní teploty bez značnějších výkyvů. To vše určilo charakter krátkého zimního odpočinku meruňky. V našich podmínkách při průběhu dlouhé zimy zůstává meruňka po proběhnutí hlubokého klidu ve vynuceném klidu, který je přirozeně podmíněný chladem. Proto je možné u nás meruňku úspěšně pěstovat pouze v oblastech jižní Moravy, teplých míst Polabí, či odpovídajících podmínek mikroklimatu relativně vyšších poloh.
MZLU v Brně na Zahradnické fakultě - Ústavu ovocnictví a vinohradnictví v Lednici na Moravě vyselektování klonu LE-2.
Vyšlechtěna z původní odrůdy Bergeron A 660.
Registrace 1996, udržovatel MZLU Brno - Lednice na Mor.; p. M.Kostiha, SEVA-FLORA Valtice.
Pozdní odrůda s oranžově žlutými velmi chutnými plody, pro stolní použití i zpracování. Pecka je dobře odlučitelná. Středně bujný vzrůst s vysokou plodností; pro kvalitu je doporučen pravidelný řez nebo probírka násady. Nemá zvláštní nároky na stanovištní podmínky. Je samosprašná s vysokou odolností proti mrazu ve dřevě i v květu.
Vlastnosti:
- zralost: pozdní, Zraje 6-8 dnů po odrůdě Velkopavlovická.
- Strom: vzrůst střední, až slabší, vytvářejí poměrně řídké koruny vznosného vzrůstu, rozklesávající se až pod tíhou úrody. Jednoleté výhony jsou kratší, středně silné, hnědofialové.
Nemá zvláštní nároky na stanovištní podmínky.
Vyžaduje pravidelný řez, popř. probírku násady plodů.
Odrůda nijak zvlášť netrpí chorobami ani škůdci. Vůči nízkým teplotám vysoká odolnost ve dřevě, v pupenech a v době květu je velmi dobrá.
Vhodné jsou prostorové tvary s terminálním výhonem (prodlouženým kmenem). Z podnoží se osvědčují M-VA-1 až M-VA-4, do těžších vlhčích půd St. Julien A. - Plodnost - úrodnost: vysoká, až velmi vysoká, pravidelná.
Pro dosažení vysoké kvality plodů je vhodné udělat jejich probírku. - Plod: střední, kulovitě oválný, převážně souměrný; břišní šev je hluboký.
Plody jsou vhodné pro stolní použití a velmi kvalitní pro průmyslové zpracování. - Barva plodu: oranžová s tmavším líčkem, základní barva je oranžově žlutá, krytá světle červeným tečkovaným líčkem. Slupka je pevná a velmi jemně plstnatá.
- Dužnina: měkká rozplývavá, pevná, málo vláknitá, šťavnatá, sytě oranžová. sytě oranžová, velmi chutná. Velmi chutná, sladce navinulá a aromatická.
Pecka je dobře odlučitelná od dužniny. - Květ a opylení: samosprašná, Odolnost proti mrazu je vysoká.
- Odolnost monilióze: větší, Hnědnutím listů (gnomonií) trpí středně.
- Odolnost šarce: --
- Zralost: [VIII-1 až VIII-1]
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | ||||||||||||||||||||||||
  |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   |
Použitá literatura a další zdroje
- Odrůdy zahradních plodin - ovoce a zelenina - Květ 2001 - Informační systém ČZS
- Atlas odrůd peckovin 2. - Sus a kol.
POROVNAT168